Nicolicea, singurul deputat care a votat împotriva încetării mandatului lui Octavian Goga

DE Adelina Sahlean | 08.10.2019 - 14:37
Deputatul PSD Eugen Nicolice /oto: Inquam Photos - Octav Ganea

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, unul dintre vârfurile de lance ale ofensivei lansate de Liviu Dragnea împotriva justiției și a luptei anticorupție, a fost singurul parlamentar care a votat marți împotriva încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga, condamnat definitiv.

SHARE

Potrivit listei de vot final, postată pe siteul Camerei Deputaților, încetarea mandatului de parlamentar al lui Goga a fost aprobată aproape în unanimitate: 152 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” (Nicolicea) și o abținere (Iarco Furic, minorități). Totuși, mandatul lui Goga nu a încetat deoarece nu au fost suficienți deputați prezenți la vot. Trebuiau să fie minimum 165, dar s-au prezentat abia 152, ședinţa de vot a fost suspendată lin lipsă de cvorum.

Dintre cei 133 de deputați PSD, doar șase au fost prezenți la ședința de vot final. Absenți au fost însă și de la PNL (57 prezenți din 69), de la USR (24 prezenți din 27), de la Pro Europa (32 prezenți din 41) și de la UDMR (18 prezenți din 21).

La începutul şedinţei, liderii deputaţilor PNL şi USR, Raluca Turcan şi Stelian Ion, au solicitat ca proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului să fie supus primul la vot şi nu ultimul, cum era trecut în ordinea de zi, menţionând că există suspiciunea că parlamentarii PSD ar putea ieşi din sală şi să nu mai fie cvorum la adoptarea acestui punct.

„V-am solicitat să supuneţi la vot o propunere de procedură de a schimba ordinea proiectelor la vot. Încetarea mandatului să fie votată, astfel încât să nu avem emoţii că veţi părăsi sala. (…) S-a creat o ordine de zi într-un stil care poate fi interpretat. Invalidarea unui deputat a fost pus ultimul pe ordinea de zi, astfel încât la sfârşit să nu fie invalidat”, a spus Turcan.

„Am făcut o solicitare şi plenul trebuie să decidă în ce ordine se votează, nu staff-ul Camerei”, a spus şi Stelian Ion.

Deputaţii au decis cu 115 voturi „pentru” şi 110 abţineri ca proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului de deputat să fie trecut primul pe ordinea de zi. Însă, când proiectul a fost supus la vot, s-a constatat lipsa cvorumului.

Camera Deputaţilor ar fi urmat să se întrunească marţi, de la ora 14,30, pentru depunerea jurământului de către noul deputat PMP Alexandru Teacă, după ce plenul trebuia să ia act de situaţia încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga.

Deputatul Octavian Goga, care a intrat în Parlament în anul 2016 pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Din iunie 2017 a activat în grupul PSD.

Într-un reportaj realizat de Digi 24 în iulie anul trecut după adoptarea modificărilor dorite de Liviu Dragnea la Codul Penal, deputatul Octavian Goga s-a numărat printre cei care, deși au votat amendarea actului normatv, nu au fost în stare să explice motivele pentru care au făcut-o.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te