Îți mai aduci aminte? Cine și cum a inventat nechezolul, „cafeaua” românilor din comunism

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.07.2023 - 19:20
Nechezolul, cafeaua românilor în perioada comunistă. Tu îți mai aduci aminte? - Foto: BizBrasov / imagine cu caracter ilustrativ
Nechezolul, cafeaua românilor în perioada comunistă. Tu îți mai aduci aminte? - Foto: BizBrasov / imagine cu caracter ilustrativ

Cafeaua a fost un aliment de lux în perioada comunistă. Cu toate acestea, orice român apela la varianta de rezervă, și anume nechezolul. Alimentul a fost inventat de un bucureștean și a marcat zeci de generații. Iată povestea nechezolului.

SHARE

În perioada comunistă, cafeaua era un aliment de lux. Cine nu avea relații la alimentară sau vecini și prieteni navigatori se mulțumea cu nechezolul, un substitut inventat de un român.

Cafeaua, un lux pentru români, în comunism 

Nechezol este numele ironic dat de români unui surogat de cafea numit oficial cafea cu înlocuitori.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Nechezolul avea doar 20% cafea și restul de 80% înlocuitori, cele mai cunoscute fiind năutul și ovăzul, folosit și ca furaj pentru cabaline. 

Nechezol, derivat din verbul a necheza, reflectă ironic starea celui obligat să consume ceea ce el percepe ca furaje pentru cai, iar sufixul -ol (folosit, de regulă, pentru a forma numele unor compuși chimici) dă o tentă pseudoștiințifică denumirii ironice.

Celebrul nechezol, consumat în vremea comunismului în locul cafelei naturale, a fost inventat de bucureşteanul Alecu Radu.

Un bucureștean a inventat nechezolul

Regele nechezolului”, aşa cum a fost poreclit bucureşteanul, a povestit cum a ajuns să inventeze licoarea.

“Am lucrat ca şef de secţie la o fabrică de cafea. La un moment dat, tona de cafea de import ajunsese să coste 6.000 de dolari. Iar Ceaușescu nu mai voia să audă de importuri”, mărturisea acesta.

Forţat de împrejurări, nea Alecu a trebuit să găsească o formulă pentru a înlocui cafeaua. Aşa că, a amestecat-o cu năutul şi a scos nechezolul.

Citește și: Detalii din căminul ororilor din Voluntari: Îngerii morții râdeau când ardeau bătrânii cu ardei iuți

“Deşi prăjeam zilnic 20 de tone de cafea, niciodată nu am fost tentat să consum acest drog. În schimb, beam nechezol în fiecare zi, obicei la care nu am renunţat nici acum ”, a povestit el.

Nechezolului i se spunea în ultimul deceniu comunist „cafeaua cu înlocuitori“. Unii români o cerneau, pentru a separa paiele de restul ingredientelor și apoi turnau apă fierbinte peste ea.

Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieții cotidiene în România comunistă,  demarează o nouă campanie de colectare a amintirilor din perioada comunistă „Un nechezol pentru o poveste“.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te