Detalii din căminul ororilor din Voluntari: Îngerii morții râdeau când ardeau bătrânii cu ardei iuți

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.07.2023 - 20:43
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Detalii înfiorătoare ies la iveală din căminul ororilor din Voluntari. Îngrijitorii furau tot ce primeau bătrânii de la rude, iar bucătarii aruncau ardei iuți în ciorbă râzând de suferința lor.

SHARE

Potrivit informațiilor obținute de la angajați și martori, precum și prin supraveghere ambientală, se constată că victimele nu numai că au fost înfometate intenționat, ci și supuse batjocurii și exploatării.

Aceste dezvăluiri au fost făcute publice de Buletin de București și Centrul de Investigații Media la începutul acestui an, când au relatat despre atrocitățile comise în aceste centre.

Detalii din căminul ororilor din Voluntari

Înainte de descinderile care au avut loc marți, procurorii DIICOT au interceptat mai multe convorbiri telefonice în dosarul privind "lagărele" din Ilfov. Aceste înregistrări, alături de mărturiile martorilor, dezvăluie regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

Potrivit procurorilor, "membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor, dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor. De asemenea, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și medicamentelor aduse acestora de către familiile lor", potrivit procurorilor citați de Buletin de București.

Citește și: 56 de bătrâni, găsiți bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată în localitatea Voluntari

Persoanele cazate în aceste centre locuiau în încăperi neîncălzite corespunzător, fără alte mobilier decât patul, iar așternuturile erau infestate cu ploșnițe "care se hrănesc cu sânge prin înțeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor".

Un martor relatează: "A redus porțiile de la două felii de pâine cu margarină ARO la una, câte două felii de pâine cu zacuscă".

Un angajat povestește că atunci când a gătit ciorbă pentru beneficiari, a adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat și, ulterior, a povestit amuzat cum victimele aveau un disconfort fiziologic accentuat atunci când mergeau la toaletă.

Citește și: DIICOT, 24 de inculpaţi reţinuţi pentru exploatarea în Voluntari a unor persoane în etate

Victimele erau cazate și în condiții improprii, în clădiri care nu erau nici măcar racordate la rețeaua de canalizare. Atunci când fosa septică refula, li se cerea să transporte dejecțiile cu găleata, conform discuțiilor între angajați.

Cadrele medicale au relatat că pacienții erau bătuți, iar o femeie avea o rană gravă la mână. "Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roșie, arzândă, cu o umflătură, iar când am stoars-o, a ieșit ca un vierme, ca o muscă. Sper să nu fi fost vreo infecție acolo. Am făcut niște poze mai concludente...", a relatat o asistentă managerului.

În acest dosar, patru inculpați au fost arestați preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 s-a decis măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpați se află în stare de libertate. DIICOT a depus contestații în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât arestul preventiv.

98 de persoane au fost evacuate din cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te