NATO ia în considerare întărirea aliaților dacă trupele rusești rămân în Belarus

DE Daniel Toșa | 07.02.2022 - 13:50
NATO ia în considerare întărirea aliaților dacă trupele rusești rămân în Belarus/FOTO: zdf.de

NATO caută să își sporească prezența militară în statele baltice și în Polonia în cazul în care Rusia își va menține trupele în Belarus după un exercițiu militar planificat, a declarat luni șeful comitetului militar al alianței.

SHARE

Rusia are 30.000 de soldați în vecinul nordic al Ucrainei pentru exerciții militare comune în această lună, a declarat NATO, ceea ce ridică la peste 100.000 numărul total de militari ruși desfășurați la granițele Ucrainei.

Statele Unite au trimis 3.000 de soldați în România și Polonia săptămâna trecută pentru a reasigura aliații, în timp ce Germania a declarat că ia în considerare o creștere a desfășurării militare existente în Lituania. 

Alte desfășurări din partea aliaților NATO erau posibile, a declarat Rob Bauer, un amiral olandez care conduce cel mai important organism de strategie al NATO.

„Unde avem trupe în alianță în mod continuu, în diferitele națiuni - dezbaterea despre asta este rezultatul lucrurilor care sunt în curs de desfășurare acum. Da, ne uităm la asta. S-ar putea să existe schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluții", a declarat Bauer într-o conferință de presă la Vilnius.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

„Depinde foarte mult, bineînțeles, dacă trupele rusești din Belarus rămân în Belarus", a adăugat el.

Moscova a declarat că nu plănuiește o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, inclusiv promisiunea că NATO nu va admite niciodată Kievul, o cerere pe care Statele Unite și alianța de securitate occidentală formată din 30 de țări au calificat-o drept inacceptabilă.

„Dacă vă uitați la acumularea de forțe, Rusia ar putea avea de fapt suficiente forțe pentru o invazie serioasă ... până la sfârșitul acestei luni", a declarat Bauer. "Nu știm dacă vor face asta, dacă au sau nu adevărata intenție, nu știm".

Citește și: George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

Cele mai recente desfășurări la granița cu Belarus au inclus spitale de campanie și alte unități auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a declarat Bauer.

„Dacă te gândești cu adevărat la o invazie, de fapt ai nevoie de mai mult decât de forțele de luptă. Și acesta este un lucru pe care îl vedem, de asemenea, din ce în ce mai mult adunat atât la granița cu Ucraina, cât și la cea a Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te