Mircea Geoană, noul secretar general adjunct al NATO și doctor în economie mondială

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.07.2019 - 19:12

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a numit miercuri pe Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general.

SHARE

Fost candidat la funcția de președinte al România, Mircea Geoană a mai fost ministru de Externe, președinte al Senatului și ambasador al României.

S-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958. A absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. Cât încă era inginer, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

A intrat în corpul diplomatic în 1990, ca referent în relaţia României cu Franţa. În 1991, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român.

Citește și Mircea Geoană va fi numit adjunct al secretarului general NATO Jens Stoltenberg

În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost numit ministru al Afacerilor Externe, până în decembrie 2004. A coordonat, în 2001, preşedinţia în exerciţiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). În 2005, și-a luat doctoratul în economie mondială la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat (PSD) în 2001, ocupând funcţia de vicepreşedinte și apoi de președinte al acestei formaţiuni (2001-2010). A pierdut însă funcţia de preşedinte când a candidat pentru al doilea mandat în fața lui Victor Ponta.

Pe 14 noiembrie 2011, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, în unanimitate, excluderea sa din partid pentru încălcarea statutului partidului, iar câteva zile mai târziu la 22 noiembrie 2011, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid, potrivit Digi24. A revenit în PSD în octombrie 2012, unde a rămas până în noiembrie 2014.

Citește și ANALIZĂ Fost ambasador în Elveția, despre mizele numirii lui Geoană la NATO

În 2004 a candidat pentru primăria Capitalei, iar în mai 2009, la alegerile prezidenţiale. A obţinut în primul tur 31,15% din voturi. Acesta a reuşit să treacă în turul al doilea al prezidenţialelor, contracandidatul său fiind Traian Băsescu (32,44%).

Geoană a publicat și câteva lucrări printre care „Politica externă a României la începutul secolului XXI" (2005); „America, Europa şi Modernizarea României - Fundamente pentru un proiect românesc de societate" (2006), „Modelul Social Românesc - Calea către o altă Românie" (2008).

În noiembrie 2009 a lansat cartea autobiografică intitulată „Încredere".

Este co-autor al recentului volumul „Open Door: NATO Enlargement and Euro-Atlantic Security in the 1990s", publicat de Johns Hopkins School of Advanced International Studies şi Brookings Institution Press, arată nato.int.

De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României", în grad de Cavaler în decembrie 2000. În octombrie 2002, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a acestei ţări.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te