Ministrul Mediului: Industria lemnului va primi un sprijin de 200 milioane euro din fonduri europene

DE Adelina Sahlean | 09.06.2020 - 14:52
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a anunţat marţi că firmele mici de exploatări forestiere vor primi un spriin financiar de circa 200 milioane euro, iar sumele se vor acorda în granturi de câte 200.000 de euro.

SHARE

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a participat marţi la Dezbaterea privind identificarea, dezvoltarea şi implementarea unor mecanisme financiare de susţinere pentru industria lemnului, în viitorul exerciţiu financiar 2021-2027, la Universitatea Transilvania din Braşov.

„Ne aflăm într-un moment definitoriu pentru viitorul silviculturii româneşti. În această perioadă, România stabileşte, împreună cu partenerii europeni, structura investiţiilor din fonduri europene în viitoarea perioadă financiară. În perioada care tocmai se încheie, fondurile destinate sectorului silvic nu au fost suficiente. Ne-am propus să schimbăm asta”, a spus ministrul Costel Alexe.

În ceea ce priveşte exerciţiul financiar 2021-2027, ministrul a arătat că pe lângă sprijinul acordat în cadrul PAC (Politica Agricolă Comună) prin FEADR, se doreşte, suplimentar, accesarea unor fonduri europene.

”În acest sens, s-au purtat discuţii cu Ministerul Fondurilor Europene şi s-a obţinut acordul de principiu, astfel: circa 200 milioane euro, sprjin financiar pentru firmele mici de exploatări forestiere. Sumele se vor acorda în granturi de câte 200.000 de euro. Pentru derularea cu uşurinţă a finanţării se va desemna Administraţia Fondului pentru Mediu ca Organism de Implementare; se vor căuta soluţii şi se vor aloca sume şi pentru sectorul de prelucrare primară a lemnului, silvoturism, infrastructură forestieră”, arată ministrul.

În ceea ce priveşte finanţarea prin FEADR, domeniul pădurilor şi al sectoarelor economice bazate pe resursa de lemn au un rol central în strategiile europene privind: combaterea schimbărilor climatice - bilanţul GES pe segmentul LULUCF; conservarea biodiversităţii şi asigurarea stabilităţii ecosistemelor forestiere; dezvoltarea bioeconomiei bazată pe resursa de lemn, cu potenţial major de susţinere a dezvoltării pentru zona rurală; producerea de energie regenerabilă pe bază de biomasă din lemn.

”În acest context, considerăm oportun ca domeniul pădurilor să beneficieze de o alocare financiară de minim 50% din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional Strategic (PNS) pentru măsuri de mediu şi climă şi de minim 30% din fondurile de investiţii alocate prin FEADR”, a adăugat oficialul.

Între măsurile care pot fi finanţate prin PNS sunt următoarele: Măsura de primă împădurire – (continuarea Submăsurii 8.1 – sprijin pentru împădurire/crearea de suprafeţe împădurite) având ca scop realizarea de perdele forestiere şi împădurirea terenurilor agricole; Măsura de silvomediu (continuarea Submasurii 15.1 – plăţi pentru angajamentele în materie de silvomediu şi climă). În cadrul acestei Măsuri se propune un nou Pachet – Măsura de „înverzire” sau silvopastorala, astfel încât, pajiştile (păşuni, fâneţe) să beneficieze de sprijinul pe suprafaţa agricolă chiar dacă există un anumit procent de vegetaţie forestieră. 

Alte domenii în care se pot face investiţii sunt: accesibilizarea fondului forestier (continuarea Submăsurii 4.3 – sprijin pentru investiţii în infrastructură, legate de dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea sectoarelor agricol şi forestier), ”o măsură care a funcţionat foarte bine şi este bine să fie menţinută în perioada următoare”, acordarea de compensaţii pentru terenurile forestiere incluse în Situri Natura 2000; sprijin pentru pădurile care se confruntă cu constrângeri naturale, respectiv acordarea de plăţi compensatorii pentru zone forestiere care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (plata pe suprafaţă).

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te