Carta lui Macron. Ministrul de interne francez: Să ne salvăm copiii din ghearele islamiștilor

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 20.11.2020 - 17:27
Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o „cartă a valorilor republicane”/FOTO: britannica.com

Ca parte a campaniei de combatere a radicalizării islamice, președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o „cartă a valorilor republicane”, relatează BBC.

SHARE

Macron a dat miercuri un ultimatum de 15 zile Consiliului Francez al Religiei Musulmane (CFCM) pentru a accepta carta. CFCM a fost de acord cu crearea unui Consiliu Național al Imamilor care să acrediteze oficial prelații musulmani, acreditarea putând fi retrasă la solicitarea autorităților. Măsura vine după trei atacuri teroriste islamiste în mai puțin de o lună.

Carta va stipula că islamul este o religie și nu o mișcare politică, urmând de asemenea să interzică „ingerințele străine” în grupurile musulmane. Macron a apărat cu fermitate secularismul francez în urma acestor atacuri printre care s-a numărat și decapitarea profesorului francez Samuel Paty care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. Miercuri seara președintele francez și ministrul de interne Gérald Darmanin s-au întâlnit cu opt lideri CFCM la Palatul Élysée.

„Două principii vor fi înscrise negru pe alb [în cartă]: respingerea islamului politic și orice ingerință străină”, a declarat după întâlnire o sursă pentru ziarul Le Parisien.

Macron a anunțat de asemenea noi măsuri pentru combaterea a ceea ce el numește „separatismul islamist” din Franța, acestea urmând a fi cuprinse într-o lege amplă menită să combată radicalizarea.

Printre măsurile ce vor fi incluse în respectiva lege se numără:

-restricții asupra home schooling-ului și pedepse mai dure pentru cei care intimidează aleșii publici din motive religioase

-acordarea unui număr de identificare copiilor care să fie folosit pentru a verifica dacă aceștia merg la școală. Părinții care încalcă legea ar putea petrece până la 6 luni în inchisoare sau primi amenzi mari

-interdicția distribuirii de informații despre o persoană într-o manieră care ar permite localizarea acesteia de către cineva care dorește să îi facă rău

„Trebuie să ne salvăm copiii din ghearele islamiștilor”, a declarat miercuri ministrul de interne Darmanin după prezentarea noii legi, potrivit hotnews.ro.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.