Ministrul Apărării, despre controversata achiziție a corvetelor: „Nu știu cât mai durează analiza”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.01.2019 - 14:46

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat marți, că așteaptă un raport de la secretarul de stat cu privire la licitația din cadrul procedurii de achiziție a celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române.

SHARE

Gabriel Leș a confirmat, într-o intervenție la B1 TV, că ofertele au fost deschise, însă a precizat că nu știe cât mai durează analiza acestora și a susținut că „nimeni nu favorizează pe nimeni” în acest caz. Anul trecut, termenul anunțat de ministru pentru afișarea rezultatului licitației a fost 12 ianuarie.

„Termenul pe care l-am dat este termenul pe care mi l-a comunicat secretarul de stat de la Departamentul pentru armamente, cel care se ocupă de această achiziție. Aștept, zilele astea, să văd care va fi raportul pe care mi-l va prezenta sau nu”, a declarat Gabriel Leș,la emisiunea „Dosar de politician”.

Întrebat dacă există bani la buget pentru această achiziție, ministrul Apărării a răspuns: „Nu avem această problemă în acest moment”.

„Nu se așteaptă o decizie politică. Este o decizie tehnică și juridică. Nu înțeleg de ce ducem discuția până acolo pentru că este o procedură care s-a derulat și vom vedea care va fi soluția. Nu mă grăbesc, nu am cum și nu vreau să pun presiune pe Departamentul pentru armamente și secretarul de stat. E o procedură extrem de complexă. Capabilitatea este necesară. (...) Nu favorizează nimeni pe nimeni”, a precizat Gabriel Leș.

Întrebat dacă ofertele au fost deschise, ministrul a răspuns: „Da. Nu știu cât mai durează analiza, aștept să văd ce îmi spune secretarul de stat. (...) Această procedură va trebui să aibă o soluție, la un moment dat. (...) E o procedură extrem de complexă și de complicată”.

Directorul Newsweek România, Sabin Orcan, prezent în studio, l-a întrebat dacă există vreun alt motiv, fără a-l lua în calcul pe cel financiar, pentru care statul român ar intenționa să anuleze această licitație, Gabriel Leș a răspuns: „Nu știu de ce discutăm în această tentă. S-a pus problema că favorizărm pe unul și pe celălalt. Am spus că nu este cazul. Avem nevoie de aceste capabiltăți, dar este o procedură extrem de complexă și de complicată și nu putem lua decizia pe genunchi”.

Dar, în ciuda faptului că Ministerul Apărării a deschis plicurile cu ofertele celor trei concurenţi pentru contractul uriaş de 1,6 miliarde de euro privind construcţia de corvete şi modernizarea fregatelor, nicio decizie nu a fost anunţată. Mizele acestei licitaţii sunt extrem de ridicate pentru el concurând trei firme importante Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Grup (Franța).

Surse citate de Newsweek România au arătat că Liviu Dragnea manifestă un interes ridicat pentru această licitaţie, iar în mai multe instituţii ale statului se duce un lobby pentru compania olandeză. Potrivit acelor surse, Damen este reprezentată de Gheorghe Mușat, fost securist şi turnător la Securitate şi un personaj cu legături cu apropriaţii lui Dragnea.

Compania olandeză se află abia pe locul al doilea privind valoarea ofertelor făcute după deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii de către comisia de licitaţii din cadrul Ministerului Apărării.

Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.  Damen este implicată într-un uriaş scandal de corupţie după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită, notează B1.

Citește dosarul „Adio, arme”, publicat de către Newsweek România

Programele de sabotare a Armatei - https://bit.ly/2Snp2sY

F-16: furnizor portughez, mentenanță israeliană, eșec românesc - https://bit.ly/2AlNrYT

DNA pescuiește „Piranha“ de un miliard - https://bit.ly/2TdQVnq

Dragnea bagă România în jocuri politice submarine - https://bit.ly/2EOPhVg

Meleșcanu și-a tras gloanțe braziliene în picior - https://bit.ly/2ET6zBh

Fifor a dublat prețul lansatoarelor HIMARS - https://bit.ly/2rWkM89

„Pirații“ de la Damen, în apele lui Dragnea - https://bit.ly/2VhtBGS

TNT-ul românesc, aruncat în aer de politicieni - https://bit.ly/2CDhtZK

Șeful PSD, asalt asupra flotei de corvete - https://bit.ly/2SpG2Pp

Olandezii insinuează că România trage de ei - https://bit.ly/2QTtXFh

Cum am renunțat la 8 miliarde € - https://bit.ly/2AicRXq

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te