Ministrul Agriculturii: Fermierii români au în continuare stocuri mari de produse

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.06.2020 - 14:39
Foto: energynomics.ro
Foto: energynomics.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că, deşi s-a pus accent pe consumul de produse regionale - lactate, carne de vită şi pasăre, fermierii români au stocuri mari de aceste produse.

SHARE

Potrivit unui comunicat al ministerului, afirmaţia a fost făcută în cadrul unei videoconferinţe cu omologul german, Julia Klockner, în contextul viitoarei preşedinţii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020.

"România a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate în sectorul lapte şi carne de porc în contextul embargoului cu Federaţia Rusă", se menţionează în comunicat, citat de Agerpres.

În privinţa sectorului vegetal, ministrul a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. În acest context, Oros a punctat că aproximativ 1,4 milioane de hectare semănate în toamnă au fost afectate de secetă.

La rândul său, ministrul Julia Klockner a manifestat interes faţă de situaţia sistemului de asigurări din România în ceea ce priveşte domeniul agricol. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat că sunt cerinţe exagerate din partea asiguratorilor în ceea ce priveşte asigurarea împotriva fenomenului de secetă, însă fermierii români au la dispoziţie şi o măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv 17.1, prin care până la 70% din valoarea poliţei de asigurare poate fi rambursată din fonduri europene.

Potrivit sursei citate, temele abordate în cadrul discuţiei au vizat şi problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile "Farm to Fork" şi strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situaţia cetăţenilor români sezonieri care lucrează în agricultură şi viitorul Consiliu AgriFish.

În deschiderea videoconferinţei, ministrul german al Agriculturii a dorit să afle aspecte de actualitate privind depăşirea efectelor crizei sanitare generate de noul Coronavirus în România. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat că din 16 martie 2020 în România s-a instituit starea de urgenţă, dar sectorul agricol şi al industriei alimentare şi-au continuat activitatea, efectele negative apărute în această perioadă fiind generate de scăderea consumului.

Referindu-se la programul preşedinţiei germane a Consiliului UE, ministrul Agriculturii din Germania, Julia Klockner, a explicat că acesta se bazează pe aprovizionarea cu alimente, siguranţa şi securitatea alimentară, evoluţia Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii şi bunăstarea animală. Ministrul german al Agriculturii a dorit să cunoască aşteptările României privind viitoarea preşedinţie germană a Consiliului UE.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te