Ministerul Sănătăţii achiziționează 406.000 de doze de vaccin anti-tuberculoză BCG

DE Daniel Toșa | 07.07.2021 - 13:34
Ministerul Sănătăţii achiziționează 406.000 de doze de vaccin anti-tuberculoză BCG/FOTO: Facebook/MinisterulSanatatii

Ministerul Sănătăţii a anunțat într-un comuinicat de presă ca a demarat toate procedurile achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate mâine către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică.

SHARE

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind vaccinul anti-tuberculoză BCG și vaccinul împotriva hepatitei de tip B utilizate în cadrul Programului național de vaccinare facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătăţii a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate mâine către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică, precum și a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmează să fie livrate în perioada următoare.

La nivel național, la începutul lunii iunie a.c., existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG. Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Mincă, liderul clanului Sadoveanu, a fost furat. Hackerii i-au spart contul de Facebook

Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuţi în această perioadă și care nu au fost imunizaţi în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare. Menţionăm că toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie.

Într-o adresă a DSP Iași către toți medicii de familie se arată că instituția mai are în stoc doar 155 de doze de vaccin contra hepatitei B și că nu are informații privind repartiția altor doze de către MS. În acest context, DSP Iași le transmite medicilor de familie să ia în calcul situația în care acest vaccin nu va mai fi disponibil în maternitate și să practice o schemă de vaccinare temporară.

CITEȘTE ȘI: Profesor de la UMF: Imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID poate dura şi câţiva ani

Totodată, atunci când vaccinurile vor fi achiziționate, ele vor fi făcute chiar dacă e cu întârziere.

Valeria Herdea, medic de familie, a explicat la Digi24 care sunt efectele lipsei acestor vaccinuri. Potrivit medicului, situația este cu atât mai gravă cu cât România face parte dintre țările unde hepatita B și tuberculoza sunt răspândite.

"Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză", a spus Herdea.

Medicul a subliniat că lipsa acestor vaccinuri fragilizează și mai mult nou-născuții, atât pe cei cu mame care suferă de hepatita B, dar și pe cei cu mame care nu au această afecțiune.

Valeria Herdea a afirmat că o schemă temporară de vaccinare va duce la scăderea acoperii vaccinării, la decredibilizarea medicilor și la lipsa de protecție a copiilor în fața acestei boli.

Recuperarea vaccinală va fi extrem de grea, a declarat medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te