VIDEO Cine este cel care-i dădea ordine interlopului oltean Rechinu. Mihai Preda arestat în Mexic

DE Adrian Costin | Actualizat: 14.04.2023 - 13:05

Mihai Preda, identificat ca fiind șeful interlopului oltean Florian Tudor, zis Rechinu, a fost arestat de procurorii mexicani. Preda tocmai fusese extrădat din Polonia în Mexic, iar anchetatorii susțin că banda sa acționa în 15 țări.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Mihai Alexandru Preda a fost identificat de către Parchetul General din Mexic ca fiind șeful interlopului oltean Florian Tudor, zis Rechinu, și totodată liderul organizației criminale internaționale cunoscută sub numele de banda Riviera Maya.

Preda este dat în urmărire și în România pentru executarea unei pedepse cu închisoarea de cinci ani și șase luni pentru fraude informatice continuate.

Mihai Preda, șeful interlopului oltean Rechinu, arestat în Mexic

În cursul audierii care a avut loc vineri la Centrul Federal de Justiție Penală din Reclusorio Sur, judecătorul i-a impus acestui cetățean român și măsura preventivă a arestului preventiv, pe care o va executa într-o închisoare din Michoacán.

Citește și: Cum au ajuns polițistul Silitră și interlopii Inspector Stan și Hanter să spargă bănci

Înainte de a încheia audierea, judecătorul a stabilit un termen de două luni pentru ancheta complementară în acest caz, pe care Parchetul General (FGR) l-a acuzat de infracțiunea de asociere infracțională pentru a dispune în mod necuvenit de resurse de la instituții financiare.

Citește și: VIDEO Interlopul Petre Geamănu, care a aruncat doi nepalezi la câini, a petrecut în fața arestului

Mihai Alexandru Preda a fost extrădat din Polonia duminica trecută. El a fost identificat ca fiind liderul organizației criminale internaționale cunoscută sub numele de banda Riviera Maya, care a ativat în 15 țări și a obținut sute de milioane de dolari în urma clonării de carduri bancare prin intermediul unor dispozitive instalate în bancomate, conform Milenio.

Mihai Alexandru Preda a fost arestat în iulie 2022 în Polonia și din august, Mexic a oficializat cererea de extrădare, care a fost declarată valabilă în ianuarie 2023.

Citește și: Un cercetător român, doctor în matematică și fizică, studiază tornadele și torsul pisicilor în SUA

Rechinu, greu de extrădat

Interlopul oltean Florian Tudor a fost arestat în mai 2021. în Mexic, și, de atunci, se judecă extrădarea sa în România.

Șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.

Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin prin avocați că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.

Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.

Închis în penitenciarul din care a evadat El Chapo

Rechinu a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. O săptămână mai târziu a fost mutat de la penitenciarul Nord, din Mexico City, la închisoarea de maximă siguranță Altiplano. Imediat a încercat toate tretipurile pentru a scăpa de acolo.

În noaptea de 11 iulie 2015, Joaquín Guzmán Loera „El Chapo” a devenit primul prizonier din istorie care a scăpat din această închisoare de maximă securitate. El a fugit parcurgând un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe șine. Tunelul avea ventialție și era luminat.

Citește și: Anamaria Prodan și legăturile cu Cămătarii, Fane Spoitoru și Cordunenii: De acolo a plecat șmecheria

Cum a vrut interlopul oltean Rechinu să iasă din închisoarea din care a evadat El Chapo

Avocații Rechinului au cerut insistent mutarea sa de la Altiplano într-o închisoare mai blândă.

O instanță federală a stabilit, la începutul acestei luni, că Florian Tudor trebuie să-și continue procesul de extrădare către România fiind deținut în închisoarea de maximă siguranță Altiplano și nu în închisoarea de Nord, așa cum a cerut apărarea liderului mafiei românești.

Citește și: Brigada interlopilor români care a terorizat Torino, condusă de un fotbalist. Și albanezii se temeau

Judecătoarea Isabel Porras Odriozola, șefa Tribunalului a III-a Penal Unitar din Mexico City, a stabilit că Florian Tudor, fiind acuzat de infracțiunea de crimă organizată, trebuie să rămână într-o închisoare specială cu un nivel ridicat de securitate.  

Porras Odriozola a mai afirmat că Florian Tudor, pe lângă faptul că este considerat un posibil lider al unei organizații criminale care activează la nivel internațional, cu capacitate infracțională mare și risc instituțional semnificativ ridicat, este acuzat de infracțiuni cu impact social ridicat. Prezența sa într-o închisoare cu un nivel de securitate mediu- scăzut ar pune în pericol instituția și ar avea o influență negativă față asupra celorlalți deținuți. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te