Medic: Valul cinci ar putea fi unul extrem din cauza ratei scăzute de vaccinare

DE Daniel Toșa | 27.12.2021 - 15:18
Medic: Valul cinci ar putea fi unul extrem din cauza ratei scăzute de vaccinare/FOTO: Facebook/CristianOancea

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că la actualul procent din populație care este vaccinată, de aproape 40%, valul 5 de Covid în România se anunță la fel de extrem precum valul patru, care a întins la maximum sistemul sanitar.

SHARE

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: „Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.

În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.

Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm.

Citește și: FOTO-VIDEO: Apărarea studentului marocan: o pereche de pantofi, proba misterioasă

Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar și cred că a fost pentru prima oară când am avut pacienți care au fost tratați de colegii noștri din străinătate.

Pe de altă parte, uitați-vă ce se întâmplă în alte țări cu rată de vaccinare mai bună decât a noastră, Anglia, Franța, Germania. Chiar dacă indicele de contagiozitate este foarte ridicat, zeci de mii de persoane infectate pe zi, totuși rata de încărcătură pe terapie intensivă și pe decese este foarte scăzută.

Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul 4 și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicală”, potrivit Digi24.

Citește și: NASA angajează preoți pentru a pregăti omenirea de un contact cu viața extraterestră

Medicul spune că la indicele de vaccinare actual valul 5 „este posibil să arate ca și valul 4, adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.