Mărire de salariu a profesorilor debutanți. Sindicatul cere bani din indemnizația președintelui

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.03.2024 - 08:14
Mărire de salariu a profesorilor debutanți. Sindicatul cere bani din indemnizația președintelui Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația primită de președintele României. În prezent, Klaus Iohannis primește aproape 25.000 de lei.

SHARE

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări.

Potrivit FSLI, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ au avut o întâlnire, la începutul lunii februarie, cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale, în cadrul căreia s-au discutat probleme legate de noua lege a salarizării.”

Mărire de salariu a profesorilor debutanți. Sindicatul cere bani din indemnizația președintelui

Potrivit unei informări FSLI, reprezentanții federației au susținut, printre altele, două principii importante care trebuie să stea la baza grilei de salarizare pentru învățământ:

  • Salariul profesorului debutant trebuie să pornească de la salariul mediu brut pe economie sau să reprezinte 23% din indemnizația Președintelui României;
  • Salariul profesorului S cu gradul didactic I și o vechime de 25 de ani în învățământ trebuie să fie similar cu cel al medicului specialist”.

Conform Administrației Prezidențiale, la data de 30 septembrie 2023, indemnizația brută a președintelui Klaus Iohannis era de 24.960 de lei.

Citește și: O profesoară din România își pune elevii să facă ordine în clasă. Educație cu mătura în mână

Dacă un profesor debutant ar primi 23% din indemnizația președintelui, ar însemna aproximativ 5.740 de lei. 

Salariul profesorului debutant este salariu de referință pentru grila din Învățământ, el stând la baza tuturor salariilor din sistem. În funcție de acesta și de valoarea coefincenților fiecărei funcții, grad didactic și vechime se stabilesc salariile tuturor angajaților.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. Din ianuarie 2024, salariul de bază al unui profesor debutant este de 6.080 de lei brut, creșterea fiind plătită în luna februarie.

Citește și: Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

În iunie, creșterea va ajunge la 6.446 lei brut. Aceste majorări au fost obținute ca urmare a grevei generale a profesorilor și nu prin decizie voluntară a Guvernului.

O altă propunere a sindicatului este ca un profesor cu grad didactic I și o vechime de 25 de ani în învățământ să aibă un salariu la fel ca cel al unui medic specialist. Legea salarizării nr. 153/2017 prevede că salariul de bază al unui medic specialist este de 9.702 lei.

Pe 27 februarie 2024, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunța că „pentru marea majoritate a angajaților nivelul creșterii veniturilor salariale este semnificativ sub nivelul inflației.”

Conform sursei citate, o intervenție constă în „creșterea reală a veniturilor salariale necesită o creștere a anvelopei salariale peste nivelul inflației.

Asta înseamnă creșterea în continuare de la 17,5% (corespondentul acestui proiect de grilă) la peste 28% (nivelul inflației estimat pentru iunie 2024)”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te