sâmbătă 18 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3489
Abonează-te
Newsweek România

Marea Neagră s-a încălzit cu 1 grad, un „pericol mortal”. Cum au contribuit turiștii români?

Data publicării: 26.09.2025 • 11:02 Data actualizării: 26.09.2025 • 11:35
Marea neagră - Foto: Profimedia Images
Marea neagră - Foto: Profimedia Images

Crecetătorii avertizează că Marea Neagră s-a încălzit cu 1 grad în doar 20 de ani, un „pericol mortal” pentru ecosistem. Turiștii români și turismul în general au contribuit la acest aspect.

Mările din Europa fierb și s-au încălzit foarte abrupt în ultimele decenii.O veste bună pentru turiști, dar mortală pentru ecosistem. Marea Neagră nu face excepție.

Marea Neagră s-a încălzit cu 1 grad, un „pericol mortal”. Cum au contribuit turiștii români?

Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Neagră au înregistrat creșteri substanțiale de temperatură între 1991 și 2024.

Citește și: Marea Neagră este supravegheată cu un echipament militar primit de la SUA

Temperaturile de la suprafața mării au crescut cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu în Marea Nordului și cu 0,5 grade Celsius în Marea Neagră. 

 

De ce mările Europei se încălzesc atât de repede?

Profesorul de biologie marină Alan Deidun de la Universitatea din Malta indică geografia și modelele de circulație. "Mările regionale, cum ar fi Marea Mediterană, sunt mai vulnerabile la încălzire din cauza dimensiunii și izolării lor relative", a declarat el pentru The European Correspondent.

Sunt oarecum izolate de "pompa de căldură" a oceanului global. În mod normal, această circulație termohalină distribuie căldura mai uniform în întreaga lume. Fără această pompă de căldură uriașă, Marea Mediterană și celelate mări ale Europei absorb mai multă căldură local, iar extremele sunt mult mai pronunțate.

"De ce se încălzesc mările Europei?

Activitatea umană locală adaugă combustibil pe foc. Odată cu turismul vin hoteluri, porturi de agrement și suprafețe pavate care absorb și radiază căldură, în timp ce bărcile și feriboturile eliberează căldura motorului direct în apă.Scurgerea nutrienților din aceste instalații alimentează, de asemenea, înflorirea algelor, care captează lumina soarelui și ridică temperaturile de suprafață.

Combinate cu amestecul redus de apă în apropierea țărmurilor modificate, aceste efecte fac ca zonele cu un pic de turiști să fie vizibil mai calde decât coastele mai puțin dezvoltate.

Citește și: Cum pot SUA și România transforma Marea Neagră într-un bastion economico-militar de 250.000.000.000$

 

Ce ne așteaptă?

Odată cu intensificarea valurilor de căldură marine și încălzirea mării, lumea subacvatică și coastele sale se schimbă. Ceea ce începe cu epuizarea oxigenului și înflorirea algelor se propagă rapid spre exterior, afectând pescarii locali și fructele de mare din farfuriile noastre.

Apa mai caldă reține mai puțin oxigen, un proces numit dezoxigenare, care sufocă viața marină. Căldura extremă a declanșat moartea în masă a bureților, coralilor, moluștelor și ierburilor marine, cum ar fi Posidonia oceanica. În unele zone, populațiile de corali au scăzut cu 90%.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră