El a adăugat că Jandarmeria este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate, astfel încât să fie mai eficientă comunicarea.
„Pentru minister va fi bine, se reduc anumite posturi de conducere cu salarii foarte mari, aşa că pot să rămână bani pentru dotarea poliţiştilor şi pentru modernizare. Am discutat de o programare bugetară, fiecare minister trebuie să faca propuneri, noi să le analizăm. Este foarte greu să se comunice cu 40 de directori economici.
Suntem organizaţi dupa reforma din 1968”, a conchis Marcel Vela, potrivit Digi24.
Poliția Locală la paza școlilor
Ministrul spune că este nevoie de reformă pentru că multe atribuții se suprapun, de exemplu cele ale Jandarmeriei cu cele ale Poliției. Vrea să schimbe și imaginea Poliției naționale care acum seamănă prea mult cu Poliția Locală. Iar pentru instituția din subordinea primăriilor are în vedere o nouă misiune: paza școlilor.
„O dată pentru ca în mentalul colectiv să fie delimitată Poliția Locală de cea națională. Sunt multe atribuții care se suprapun. Și atunci ar fi corect ca să ne delimităm de Poliția Locală, Poliția Națională. Confuzie legată de, eu știu, uniformele polițiștilor locali care sunt aproape izbitor de asemănătoare cu Poliția Națională. Pe lângă toate acestea, un polițist de la MAI are un salariu de 3.000 de lei, de exemplu, și un polițist local, care face mult mai puține lucruri, are 7.000 - 8.000 de lei”, susține ministrul
De asemenea, Vela spune că nu este pentru desființarea Poliției Locale, fiind nevoie de poliție locală, „o spun și ca fost primar, 12 ani, la Caransebeș... Dimpotrivă, chiar aș dori să propun asociației orașelor și municipiilor modificarea actului normativ care acum prevede ca la o mie de locuitori să fie angajat un polițist local să extindem, ca să poată fi angajat un polițist local pentru fiecare unitate de învățământ”.