MApN a anunțat cine preia temporar șefia Armatei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2019 - 19:10
Laurian Atanasof, pe vremea când era şeful Statului Major al Forţelor Aeriene. SURSA FOTO: MAPN

Din 1 februarie, generalul-locotenent Laurian Anastasof va prelua temporar șefia Statului Major al Armatei, a anunțat Ministerul Apărării (MApN), după decizia Curții de Apel București.

SHARE

MApN a anunțat că va pune în aplicare hotărârea instanței, „de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial”, adică decizia prin care CAB a suspendat, joi, decretul preşedintelui Iohannis, care prelungea mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major. 

Citește și: Curtea de Apel lasă Armata fără șef, în timpul vizitei la București a secretarului general NATO

Totodată, MApN a precizat că locțiitorul șefului Statului Major este generalul Adrian Tonea, care va ieși la pensie din 1 februarie. Începând de mâine, ministrul Apărării a decis să-l împuternicească în funcție pe generalul-locotenent Laurian Anastasof. 

Totuși, potrivit Legii 346/2006, privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, șeful Statului Major poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale Armatei. Generalul Anastasof a ocupat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Aeriene din 2013 până în 2017. 

 „(5) Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei. (6) Prevederile alin. (5) referitoare la durata mandatului nu se aplică în caz de mobilizare sau de război, precum şi pe timpul stării de asediu sau de urgenţă”.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN. Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că regula în MApN este să nu fie prelungite mandatele şefilor Statului Major al Apărării, subliniind că nu avea altă soluţie decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl consideră ilegal.

Citește și: EXCLUSIV Ministrul Leș sabotează licitația pentru corvete cu riscul plății unor daune enorme

Cine este Laurian Anastasof

Generalul Laurian Anastasof a fost șef al Statului Major al Forțelor Aeriene din 2013 până în 2017, precum și comandant al Bazei 71 Aeriene, Câmpia Turzii.

Conform unei biografii întocmite de Forțele Aeriene Române, are peste 2.000 de ore de zbor pe avioanele MIG 21 Lancer, L-29, L-39, MIG 21 MF, dar şi pe elicopterul IAR 330 M. De asemenea, generalul Anastasof a efectuat zboruri de evaluare şi pe avionul de tip F-16. 

STUDII:

– 1990 – Şcoala Militară Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu";
– 1996 – Curs de comandanţi de escadrilă, Bacău;
– 1997 – Curs de limba engleză, Boboc;
– 1998 – Curs de securitate aeronautică IFSA, Paris;
– 1999 – Curs de ofiţeri de escadrilă, USAF, SUA;
– 2004 – Universitatea Naţională de Apărare, Bucureşti;
– 2007 – Colegiul de Război al Aerului, Maxwell AFB, SUA;
– 2013 – Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

FUNCŢII ÎNDEPLINITE:

– 1990 – 1995 Pilot, pilot şef, comandant patrulă, Baza 86 Aeriană;
– 1995 – 1998 Instructor cu securitatea aeriană, Baza 86 Aeriană;
– 1998 – 2001 Comandant de escadrilă 861, Baza 86 Aeriană;
– 2001 – 2002 Instructor cu tragerile şi lupta aeriană, Baza 95 Aeriană;
– 2002 – 2004 Universitatea Naţională de Apărare „Carol I";
– 2004 – 2006 Comandant de escadrilă, Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene;
– 2006 – 2007 Colegiul de Război, Maxwell SUA;
– 2007 – 2009 Comandant de escadrilă, Baza 95 Aeriană;
– 2009 – 2013 Comandant Baza 71 Aeriană.
- 2013 – şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
- 2017 - consilier în cadrul Ministerului Apărării
 
În curs de actualizare 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.