Lucian Mîndruță, despre „proba de 100 de metri cruci” din ziua de Bobotează: „Ăsta e creștinism?”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.01.2020 - 21:54
ÎPS Teodosie

Jurnalistul Lucian Mîndruță a comentat episodul uluitor care s-a petrecut la Constanța, în ziua de Bobotează, când un bărbat a lovit-o pe femeia care a înotat în mare după crucea aruncată de ÎPS Teodosie, pentru a-i lua obiectul.  

SHARE

Despre evenimentul de la Constanța, Lucian Mîndruță a scris pe pagina sa de Facebook:  

„Scena la Constanta, de Boboteaza:

O fata se arunca in mare sa prinda una din crucile aruncate de mitropolit. Ajunge la ea, dar un baiat i-o smulge din mana si ii mai da si cateva scatoalce sub apa. Intreaga scena e filmata. Popii decid sa ii dea fetei o cruce noua si sa il besteleasca pe baiatul violent. Prea putin. Caci povestea asta merita o discutie mai ampla.

Cum de il putem considera pe ipochimenul ala crestin?

Cum sa fie el crescut si educat in religia iubirii, cand, chiar in cursul unei manifestari asa-zis crestine el FURA SI BATE, incalcand cel putin o porunca din alea zece?

Cum e asta crestinism? Dar stai... hai sa mergem un pic mai departe: unde ne-a lasat Iisus in Noul Testament aceasta sceneta cu crucea, acest concurs sportiv la care premiul este simbolul SUFERINTEI LUI?

Unde zice Nazariteanul "si in luna ianuarie sa va faceti din instrumentul de tortura care m-a ucis mici balize si sa le aruncati in mare si oamenii sa inoate in apa rece si sa-si riste sanatatea ca sa puna mana pe un obiect despre care cred ca le va aduce noroc!"?

Unde? Unde a lasat Iisus sa facem asa ceva? Mai ales, ce inseamna "noroc"? Nu cumva este mai degraba o categorie pagana?

Si nu cumva acest ritual n-are nicio legatura cu crestinismul, ci cu superstitia? Concursul pentru obiectul aducator de NOROC nu e crestin, dupa parerea mea.

Crestinii adevarati se zbat sa fie mai buni, sa isi iubeasca si sa isi ajute semenii. Crestinismul - inteleg de la cei care il practica in mod real - e o traire spirituala. Nu e SPORT! Paganii, in schimb, da, ei dau din coate sa puna mana pe noroc!

Drept pentru care va intreb, dragi parinti ai bisericii: Cand aveti timp, dupa proba de 100 de metri cruci, va ocupati si de CRESTINAREA oamenilor carora deocamdata le livrati superstitii si ritualuri doar cu numele crestine? Pentru ca ultima oara cand m-am uitat, Iisus venise pe pamant pentru mantuire. Nu sa ne poarte noroc, in forma de icoana, sub oglinda de la limuzina!”  

 

Bătaia pentru cruce

Tânăra Antoanela Manac (24 de ani), din Constanța, înotătoare de performanță, s-a aruncat în mare, de Bobotează, pentru a prinde crucea aruncată, conform tradiției, de ÎPS Teodosie. Tânăra constănțeancă a reușit să ia crucea, însă imediat a fost lovită de un bărbat, care i-a luat obiectul din mână. „Eu am ajuns la cruce, am pus mâna pe ea, el a venit, mi-a luat-o din mână. Cei care erau cu ÎPS în barcă au văzut foarte clar că eu am luat crucea. Am ridicat-o, iar el a venit şi mi-a smuls crucea. I-am spus să mi-o dea înapoi şi a început să mă lovească cu pumnii şi picioarele, apoi a plecat de lângă mine”, a spus Antoanela.   

ÎPS Teodosie a transmis, prin intermediul biroului de presă, că „fata va primi o cruce identică cu cele de azi (din ziua de Bobotează - n.r.), ca restauraţie morală faţă de ceea ce a păţit”. Antoanela Manac este sportivă de performanţă, componentă a Lotului Naţional de Triatlon, campioană naţională şi balcanică la Triathlon şi Duathlon.   „La 4 ani, părinţii mei m-au înscris la cursuri de înot şi, chiar dacă eram foarte speriată la început de faptul că bazinul era destul de adânc, am ajuns să iubesc apă.  

Dintr-o simplă joacă am trecut la sportul de performanţă şi, la prima mea participare la o competiţie oficială, un concurs internaţional pentru copii şi juniori, am câştigat trei medalii de aur”, a scris sportiva pe pagina sa de Facebook.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -