Lockheed Martin, parteneriat cu o universitate românească în domeniul inteligenței artificiale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.09.2022 - 14:18
Parteneriatul dintre laboratorul STELaRLab și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a fost semnat pe un an de zile

Laboratorul STELaRLab de la Lockheed Martin intră în parteneriat cu o universitate din România pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale, potrivit unui comunicat al companiei.

SHARE

„Compania globală din domeniul aerospațial și al securității Lockheed Martin a anunțat astăzi o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) din România, pentru a sprijini dezvoltarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului”, se arată în comunicat.

Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență.

„Anunțul de astăzi marchează o etapă importantă în parteneriatul nostru cu România. Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii.

Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie", a declarat Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, a adăugat: "Universitățile tehnice din România au demonstrat competențe de nivel mondial și sunt încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale."

Citește și: VIDEO NASA vrea să afle a cui a fost racheta ce a căzut pe Lună, formând un crater dublu

„Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm relația noastră cu Lockheed Martin și să ne unim expertiza pentru a avansa modelele computaționale care permit o percepție 4D a mediului, inclusiv prin utilizarea dronelor pentru zonele rutiere, precum și a multi-senzorilor pentru recuperare în caz de dezastre", a punctat șipProf. Sergiu Nedevschi, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Parteneriatul, care este încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 114.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

Citește și: Rareș Bogdan: „Suntem „căsătoriți” cu cei din PSD din interes, nu din iubire, în favoarea României”

STELaRLab, lansat in Australia în 2016, este primul centru de cercetare și dezvoltare multidisciplinar al Lockheed Martin deschis în afara SUA, axat pe explorarea tehnologiilor din domeniile hipersonic, autonomie, robotica, și comanda, control, comunicații, calcul, inteligenta, supraveghere și recunoaștere (C4ISR).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te