Limbajul secret al șoferilor. Gesturile pe care trebuie să le cunoști atunci când esti la volan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.07.2024 - 12:47
Limbajul secret al șoferilor. Gesturile pe care trebuie să le cunoști atunci când esti la volan - Foto: Profimedia images

Limbajul secret al șoferilor. Gesturile pe care trebuie să le cunoști atunci când esti la volan. În afara regulamentelor de circulație oficiale, există un "limbaj secret" între șoferi care contribuie la o conducere mai sigură și mai eficientă.

SHARE

Aceste semnale și gesturi neoficiale nu sunt reglementate de lege, dar sunt esențiale pentru interacțiunile cotidiene pe drum.

Limbajul secret al șoferilor. Gesturile pe care trebuie să le cunoști atunci când esti la volan

Printre cele mai comune semne se numără:

Semnalele cu mâna:

Un simplu gest de mulțumire, cum ar fi ridicarea unei mâini, atunci când un alt șofer cedează trecerea sau face loc, poate îmbunătăți interacțiunea între conducători. Totuși, este important să folosești acest semn doar atunci când este sigur să faci acest gest, evitându-se pe drumuri denivelate sau la viteze mari.

Alte semnale cum mâna se folosesc când șoferii semnalează un pericol iminent sau prezența poliției. De exemplu, două degete puse pe umăr adresate șoferului care circulă din sens opus înseamnă prezența poliției în apropere pe sensul acestuia de mers.

De asemenea, atunci un șofer flutură palma de sus în jos altui șofer înseamă reducerea vitezei.

Citește și: FOTO Fără permis 18 luni și amendă de 5.000 lei, pentru doi șoferi vitezomani pe limită de 90 km/h

Un alt semnal făcut altor șoferi, pietonilor sau bicicliștilor cu palma întreptată în sus și cu o mișcare de la stânga către dreapta și invers indică faptul că șoferul le oferă prioritate de trecere.

Sursa foto: Profimedia images

În intersecții sau în unghiuri moarte, stabilirea contactului vizual cu ceilalți șoferi poate ajuta la clarificarea cine are prioritate, prevenind astfel posibile conflicte. Așadar, fiți atenți la ochii și gesturile șoferilor!

Citește și: Cum verifici nivelul uleiului de la mașină: cu motorul rece sau cald? Mulți șoferi nu știu răspunsul

Lumini intermitente - flash-uri sau avarii

Acestea sunt adesea folosite pentru a semnala diverse situații pentru cele de recunoaștere în trafic, atenționari cu privile la eventuale pericole sau mulțumiri.

De exemplu, un bliț scurt al farurilor poate indica intenția de a depăși sau poate mulțumi altor șoferi pentru cedarea trecerii. În cazul mulțumirilor adresate în trafic se pot folosi și luminile de avarii pentru scurt timp.

Citește și: Aerul condiționat al mașinii nu face față caniculei? Trucuri pentru a-l ajuta să facă mai rece

De asemenea, pe timp de noapte, șoferii obișnuiesc să-i atenționeze pe ceilalți participanți la trafic cu flash-uri în cazul în care cei care circulă din sens opus vin cu faza lungă deschisă și există riscul „de orbire” temporară.

În cazul în care „ai uitat” faza lungă pornită iar șoferul care circulă în fața dvs., la un moment dat pune avariile înseamnă că vă atenționează că îl orbiți și trebuie să reveniți la faza scurtă sau luminile de zi.

Un alt gest făcut de această dată de șoferii agresivi în trafic sunt flash-urile intermintente în spatele dvs. Acel șofer, de cele mai multe ori încalcă regulile de circulație și vă atenționează să eliberați banda. Acest gest este sancționat de lege în cazul în care aveți instalată o cameră de bord și puteți dovedi acest lucru în fața poliției.

Rețineți! Cel mai important lucru atunci când circulați pe drumurile publice este să conduceți cu prudență, să fiți foarte atenți la gesturile celorlalți participanți la trafic pentru că siguranța dvs. și a celorlalți participanți la trafic este mai importantă decât să ajungeți cu 5 minute înainte la destinație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te