Legiunea vaccinaților „la chiuvetă” ar avea mii de români. Cum se obțin certificatele și cât e șpaga

DE Adrian Costin | Actualizat: 04.09.2021 - 22:42
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

200 de dosare penale cu 450 de persoane cercetate au fost deschise pentru vaccinări fictive. Însă, conform surselor noastre, fenomenul este mult mai amplu. Mii de români ar fi obținut certificate fără să se vaccineze, în unele cazuri vorbindu-se de șpăgi de 500 - 1.500 de euro.

SHARE

Primul care a avut curajul să denunțe această practică ilegală a fost managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea. El a semnalat așa numita "vaccinare la chiuvetă", adică "te duci în cabinetul de vaccinare, plătești, doza se aruncă în chiuvetă și tu obții certificatul că ești vaccinat".  

Citește și: Efectul vaccinării: În Danemarca au murit mai puțini oameni într-o lună decât în România într-o zi

Sursele Newsweek România susțin că această practică a fost mult mai extinsă, cele 200 de dosare penale fiind doar vârful iceberg-ului.

Citește și: Efectul nevaccinării: În România se moare de cinci ori mai mult de COVID decât în Israel

Cum se obțin certificatele fără vaccin și cât e șpaga

Modul de operare est relativ simplu și, totodată, greu de dovedit. În majoritatea centrelor de vaccinare sunt cabine individuale de vaccinare, iar ce se întâmplă acolo rămâne doar între medic sau asistentă și persoana căreia ar trebui să i se facă vaccinul. 

Citește și: Interlopii Corbu Belgian și Marian Olaru, arestați. S-au bătut cu scaune și s-au tăiat cu maceta

Cei care nu vor să-și facă vaccinul dar vor certificatul de vaccinare apelează la cunoștințe care îi trimit la centre unde cunosc medici sau asistente dispuse să facă acest lucru. Sumele vehiculate pentru obținerea unui certificat fără să fie făcut vaccinul sunt între 500 și 1500 de euro.

Citește și: De ce a fost măcelărit interlopul Gone Barbaru: Mă certam cu nevastă-mea și am zis că scot briceagul

Persoana care vrea doar certificatul se prezintă la o anumită oră la centrul de vaccinare respectiv, parcurge toate etapele înregistrării în sistem, însă nu primește vaccinul, iar doza este, de cele mai multe ori, aruncată la chiuvetă.  

10 false certificate pentru jucătorii unei echipe de fotbal

Conform dispozițiilor în vigoare sportivii nevaccinați trebuie să fie testați înainte de fiecare competiție ceea ce implică, evident, costuri suplimentare. Cei cu certificate de vaccinare nu trebuie să facă acest lucru. 

Astfel, președintele Asociației Sportive Fotbal Club Pucioasa, din Liga a 3-a, a pus-o pe soția sa, medic de familie, să introducă în sistemul informatic specific, date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverințe false de vaccinare și s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru presupusa vaccinare a persoanelor.

Citește și: Interlopul Fane Vitamină a fost împușcat de Gore, coleg penal. Cum au trădat clanul "Frăția"

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în urma cercetărilor efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o femeie (medic de familie) şi de soţul acesteia. Aceştia sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect eliberarea ilegală a unor adeverinţe de vaccinare anti-Covid-19”, a precizat IPJ Dâmboviţa.

Ce riscă cei care fac vaccinări fictive: închisoare de la 2 la 7 ani

Personalul medical care recurge la astfel de practici riscă un dosar penal pentru infacțiuni de corupție, fals intelectual, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale. 

Aceste infracțiuni sunt pedepsite cu închisoarea de 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

 
 
 
 
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te