Legendara cântăreață Aretha Franklin a murit la 76 de ani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.08.2018 - 14:29
Foto Getty Images

Legendara cântăreață Aretha Franklin a decedat, joi, după ce mai multe surse au declarat că este ”grav bolnavă”. Câștigătoarea a 18 premii Grammy avea 76 de ani.

SHARE

Cauza decesului a fost cancerul pancreatic, a confirmat reprezentantul ei, Gwendolyn Quinn, pentru Associated Press. Luni, cântărețul Evrod Cassimy, ancoră la WDIV-TV, afiliat postului NBC, a declarat printr-o postare pe Twitter: "Sunt foarte de trist să vă anunț că prietena mea bună Aretha Franklin este grav bolnavă. Am vorbit cu familia ei în această dimineață. Ea a cerut rugăciunile voastre în această perioadă grea. Voi reveni cu mai multe detalii pe măsură ce voi avea permisiunea să le postez”.
Înainte de acest anunț, showbiz-ul lui Roger Friedman, a declarat ,luni, că Franklin era înconjurată de "familie și oameni apropiați de ea" în Detroit.
Cântăreața a avut probleme de sănătate pe tot parcursul carierei probleme. S-a luptat cu probleme de greutate, alcoolism și fumatul excesiv. În decembrie 2010, Franklin a suferit o operație "de mare succes" pentru o complicație care a rămas secretă. Se zvonea că are cancer pancreatic, dar a negat rapoartele, scrie Newsweek.
Cântăreața a anulat mai multe spectacole datorită sănătății sale fragile. În luna martie, a fost nevoită să  anuleze apariția sa la Festivalul de Jazz & Heritage din New Orleans. "Aretha Franklin este obligată de către medicul său să stea departe de drum și să se odihnească cât mai mult pentru cel puțin următoarele două luni", au afirmat reprezentanții artistei într-o declarație către Rolling Stone. "Este extrem de dezamăgită că nu poate interpreta la Festivalul Jazz & Heritage de la New Orleans din acest an, așa cum se așteptasa și spera".
În februarie 2017, Franklin și-a anunțat planurile de a se retrage din lumea spectacolelor. Vestea a apărut înainte de lansarea din noiembrie a celui de-al 42-lea album de studio "A Brand New Me". "Trebuie să vă spun, mă retrag anul acesta, acesta va fi ultimul meu an," a spus ea WDIV. "Voi înregistra, dar acesta va fi ultimul meu concert. Asta este."
După încheierea ultimului său show, din Detroit, iunie 2017, cântăreața a declarat: "Vă rog să mă păstrați în rugăciunile voastre". Ultima ei interpretare publică a fost la Centrul Mann din Philadelphia, în august 2017. Apariția ei finală ca și artist a fost la Fundația Elton John AIDS din New York în noiembrie 2017.
Iubita artistă, nativă din Detroit, este cunoscută pentru piese iconice precum "Respect" și "(You make me feel like) a Natural Woman". Ea a ales-o pe Jennifer Hudson, câștigătoare de Oscar, să o interpreteze în pelicula biografică, ”Queen of Soul”, care urmează să apară anul viitor.
Franklin este vegheată de cei patru copii și de cel două surori ale ei.
Aretha Franklin a fost considerată una dintre cele mai prolifice cântărețe de muzică ”soul” din secolele 20 și 21 înainte de moartea ei.
Arista a lansat la 18 de ani primul ei cântec, "Won’t be long" și a debutat pe Billboard Hot 100 chart. De-a lungul carierei sale de aproape 60 de ani, Franklin și-a răsfățat ascultătorii cu sute de cântece dintre zeci care i-au adus șiruri de premii. Șaptezeci și două de hit-uri au ajuns  în Hot 100, Aretha devenind femeia cu cele mai multe intrări pe listă până când Nicki Minaj a depășit-o în 2017.
Printr-o voce puternică, versuri iubitoare și oneste, muzica lui Franklin, personalitatea și stilul au atins oamenii de pe tot globul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te