Lacul Dracului se numără printre cele mai cunoscute monumente ale naturii din Banatul Montan. Lacul îl impresionează pe turist din prima clipă, apa acestuia are o culoare albastru-verzuie, însă poate varia în funcție de culoarea cerului care este oglindită în apă.
Lacul din România unde dacă te scalzi dispari pentru totdeauna. E cel mai mare lac carstic din țară
Lacul se află în județul Caraș-Severin, pe malul stâng al râului Nera, iar în spatele lui stau ascunse o mulțime de legende, cea mai cunoscută este, însă, legenda care spune că în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut un pariu cu un cioban.
Mai mult, localnicii spun că Lacul Dracului nu are fund, că are mai multe tunele subterane și că mulți din cei care se aventurează să facă baie în apele lacului nu se mai întorc niciodată, potrivit albapress.ro.
Citește și: Legenda fetei răpite înainte să se căsătorească. Din destinul ei tragic s-a „născut” Lacul Roșu
Lacul Dracului se întinde pe o suprafață de 700 de metri pătrați, are adâncimea maximă de nouă metri și este cel mai mare lac carstic atât din județul Caraș-Severin, cât și din țară. Lacul face parte dintr-o arie naturală protejată de lege, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, care îl impresionează pe drumeț prin multitudinea frumuseților naturale întâlnite.
Inițial, lacul a fost unul subteran, dar spre bucuria turiștilor, acesta a apărut la suprafață după ce o bucată din tavanul Peșterii Lacul Dracului s-a prăbușit.
Legenda ciobanului isteț care a câștigat un rămășag cu Satana
În spatele Lacului Dracului se ascund mai multe legende, la fel cum se întâmplă cu majoritatea atracțiilor turistice spectaculoase. Una dintre cele mai interesante legende spune că, într-o zi, unui cioban bătrân care își plimba liniștit caprele lângă apele Nerei, în apropiere de Poiana Meliugului, i-a apărut în cale Satana, deghizat într-un omuleț.
Dracul îl provoacă pe pastor să îi prăjească un pește, fără să îl îndoaie. Isteț, la rândul său, bătrânul i-a cerut dracului să îi prăjească un cap de țap, fără ca acesta să-și arate dinții.
Citește și: Un lac din România a dispărut complet din cauza temperaturilor ridicate. Peștii mor pe capete
Pastorul a tras peștele în țeapă de la coadă la cap, l-a ținut deasupra focului și a reușit să-l prăjească fără să se îndoaie. Însă, dracul s-a chinuit degeaba, îl leagă bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arăta dinții.
De ciudă că a fost păcălit, legenda spune că dracul s-a aruncat în apele lacului și de atunci i-a rămas numele Lacul Dracului.
Cum ajungi la Lacul Dracului?
Sunt mai multe variante de a ajunge la Lacul Dracului, fie prin Șopotul Nou, Cărbunari sau Podul Bei. Fiecare traseu este însoțit de un simbol al marcajelor turistice corespunzătoare.
Așa puteți alege traseul potrivit. Banda albastră, galbenă sau roșie semnifică traseele principale sau de creastă.
Cel mai ușor este de parcurs traseul dinspre Șopotul Nou, de 5-6km dus. O porțiune din traseu se poate parcurge cu mașina, până se ajunge la Coliba lui Nea Voin, dar cei de la Banatul Montan nu recomandă totuși acest lucru. Este marcat cu bandă roșie și se poate face în cam trei-patru ore (dus-întors).
Citește și: Legenda lacului din România unde noaptea se strâng ielele. Apa lui nu îngheață niciodată
Cel de-al doilea traseu, mediu ca și dificultate, pornește din Cărbunari, în direcția Șopotul Nou. Este marcat cu bandă albastră și se poate parcurge în cam patru-cinci ore dus-întors.
Traseul cel mai greu ca și dificultate pornește de la Podul Bei și parcurge frumoasele Chei ale Nerei, în amonte. Este marcat cu bandă roșie și bandă albastră și se poate parcurge în cam opt-zece ore dus-întors, potrivit tion.ro.