Județul din România, invadat de urși. „RO-ALERT este un sistem vital pentru protecția cetățenilor în cazuri de urgență, oferind un mod rapid de transmitere a avertismentelor direct pe telefoanele mobile ale populației.
Județul din România, invadat de urși. 507 mesaje RO-ALERT trimise în 2024. Localnicii sunt disperați
În 2024, ISU Harghita a transmis 507 mesaje prin sistemul RO-ALERT, dintre care 485 au avut ca subiect prezența urșilor în apropierea comunităților, patru mesaje s-au referit la incendii, iar 18 la fenomene hidro-meteorologice periculoase.
Aceste mesaje au contribuit semnificativ la salvarea vieților omenești și la reducerea efectelor unor situații de criză”, a transmis Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita.
Citește și: Bărbat din Harghita, atacat brutal de un urs. A ajuns la spital mușcat de față, mâni și picioare
Primul mesaj din 2025 a fost transmis marți, atenționând locuitorii comunei Avrămești, satul Goagiu, despre un urs aflat în apropiere. Avertismentul a fost transmis în limbile română, maghiară și engleză.
Citește și: Mișcarea fatală făcută Diana care a activat instinctul de prădător feroce al ursului pe Jepii Mici
Ce să nu faci niciodată dacă te întâlnești cu un urs în pădure
Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că acel moment activează instinctul de prădător al animalului. Păstrați-vă pe cât posibil calmul.
De asemenea, niciodată nu trebuie să stai cu spatele la el, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă, ușor de atacat. Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepe ca pe o amenințare.
Citește și: Traseele turistice Brașov - Tâmpa, „infestate” cu urși. În Bușteni se plimbă liberi pe străzi
Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el în mergând cu spatele. Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful unui copac.
Folosește un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray împotriva urșilor.
Citește și: Ultimele cuvinte ale unei tinere ucisă de o ursoaică. Tatăl, sfâșiat brutal în fața ei: „Mamaaa!...”
Nu vă luați alimente sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți o conservă de pește de exemplu, chiar dacă aceasta nu a fost desfăcută!
NU HRĂNIȚI NICIODATĂ urșii din pădure sau care stau pe marginea drumului. Acest lucru schimba comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni.
Dacă ai un ghiozdan în spate aruncă-l în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta.
Totodată, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate ale parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice.
Mergeți în drumeție într-un grup mai mare și semnalizați-vă prezenta vorbind continuu. Evitați să mergeți singuri sau în grupuri de câte două persoane.