Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat dreptul la apărare când CSM și Inspecția Judiciară au decis excluderea Cameliei Bogdan din magistratură.
Judecătoarea nu a avut o cale de atac efectivă împotriva deciziei de suspendare din funcție.
Camelia Bogdan a fost exclusă de două ori din magistratură, prima dată în 2017 și a doua oară în 2018. După prima excludere, judecătoarea a câștigat, la Înalta Curte, procesul împotriva CSM și s-a întors, pentru scurt timp, în sistemul de justiție.
La câteva luni, însă, CSM a decis o nouă excludere a ei din magistratură. Și această decizie a fost atacată în instanță de Camelia Bogdan, însă nu există încă o decizie a judecătorilor Curții Supreme.
Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat definitiv, în august 2014, pe Dan Voiculescu, în Dosarul „ICA”, la 10 ani de închisoare și a dispus recuperarea a 60 de milioane de euro de către stat, reprezentând valoarea prejudiciului din acest dosar.
Dan Voiculescu a ieșit condiționat din închisoare, după aproape trei ani de detenție, în iulie 2017, însă cea mai mare parte a prejudiciului din Dosarul „ICA” nu a fost recuperată nici până astăzi.
„La CEDO, voi antama în primul rând încălcarea dreptului la proces, inclusiv prin încălcarea duratei procedurilor de soluționare a contestației unui magistrat suspendat de mai bine de un an din magistartură.
În al doilea rând, încălcarea dreptului la viață privată, prin suspendarea automată corolar formulării recursului împotriva deciziei CSM din 2 aprilie 2018, prin care am fost exclusă, pentru a doua oară, din magistratură”, explica Camelia Bogdan, pentru Newsweek România, în ianuarie, de ce a decis să își caute dreptatea la Strassbourg.
Citește și: „Dan Voiculescu a dirijat banii Securități fără să fie deranjat”
Camelia Bogdan l-a dat în judecată și pe Dan Voiculescu, fondatorul trustului care deține televiziunile Antena 1 și 3.
„Este vorba despe un dosar în care am solicitat și introducerea ANAF. Solicit executarea integrală și aducerea la bugetul de stat a sumelor aferente ordinului de recuperare a produsului infracțiunii din Dosarul „ICA”, cu titlu de reparație morală, evidențiind că aceasta a fost miza linșajului împotriva mea derulat de principalii jurnaliști ai trustului Intact, care au calitate de pârâți. Imi rezerv, bineînteles, dreptul de a preciza cadrul procesual, mai ales că încălcările aduse demnității mele continuă și în prezent, faptele nefiind prescrise”, a declarat Camelia Bogdan.