10 august, 2018, mărturii din infern: „Oameni buni, aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

DE Ramona Ursu | Actualizat: 10.08.2022 - 13:40
10 august 2018 - FOTO: Profimedia

Nouă zile de îngrijiri medicale pentru „leziuni traumatice care s-au putut produce prin acțiunea unei substanțe iritante și corp dur“ și „keratoconjunctivită. Agresiune AO cu spray“.

SHARE

Așa arată diagnosticul pe care Mariana Mihali (50 de ani), româncă stabilită la Bruxelles, l-a primit de la Medicină-legală.  Femeia a participat la protestul Diasporei, din 10 august, și s-a ales cu un traumatism la nivelul ochilor, din cauza gazelor împrăștiate de Jandarmerie în Piața Victoriei, dar și cu minute întregi în care și-a pierdut cunoștința și a fost purtată pe brațe de protestatari, din fața Guvernului pe scările Muzeului Antipa. 

Mariana Mihali povestește că, în ziua mitingului, a ajuns în Piața Victoriei în jurul orei 19.10, iar zona era deja sufocată de gaze lacrimogene. 

„Mirosea îngrozitor de tare când am ajuns, simțeam că ceva nu e normal. Era un miros înțepător, respiram greu, iar ochii începuseră să mă usture. Eram cu niște prieteni, am mers spre gardurile montate în fața Guvernului, pe partea stângă, cea cu Muzeul Antipa, iar din față îmi veneau mulți oameni cu fețele și ochii roșii, care încercau să iasă din mulțime, pentru că se sufocau. Deja pe la 19.30 nu mai puteam respira aproape deloc“, mărturisește Mariana. 

„Cinci-zece minute nu știu ce s-a întâmplat“

Românca a încercat să discute cu unul dintre jandarmii din fața Guvernului, întrebându-l: „Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să dați cu gaze în noi, să ne sufocați? Am văzut o mulțime de mame cu copii, l-am văzut pe domnul Mihai Șora, sunt bătrâni în Piață. Suntem oameni și noi“. Nu i s-a răspuns. „În mintea mea era că, măcar dacă un jandarm conving că nu e bine ce fac ei, poate va transmite și colegilor lui, dar nici nu s-a clintit, n-am văzut nicio grimasă“, povestește Mariana Mihali. Femeia spune că, în jurul ei, nu au existat violențe fizice, însă, după ora 19.30, când în Piața Victoriei se dădea cu cantități impresionante de gaze lacrimogene, la intervale de 15-20 de minute, mulțimea a început să devină tot mai agitată, oamenii încercând să iasă din Piață. 

„Mă dureau incredibil de rău ochii și gâtul, mă usturau, respiram sacadat. La un moment dat, mulțimea a încercat să găsească o cale de ieșire din Piață și am fost împinsă spre Antipa. Din acel moment, am apucat doar să mai întind mâinile și să mă agăț de un gard. Apoi, nu mai știu nimic din ce s-a întâmplat în următoarele cinci-zece minute. Ce-mi amintesc după acest interval de timp a fost o zdruncinătură datorată faptului că un bărbat în tricou alb aproape că mă aruncase din brațe pe scările Muzeului Antipa. Cu siguranță, abia se mai ținea și el pe picioare din cauza gazelor“, explică Mariana Mihali. Cu certificatul primit de la IML, românca venită din Belgia pentru protestul Diasporei spune că sesizează procurorii, pentru a afla adevărul despre intervenția în forță a Jandarmeriei. 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

Înainte și după 10 august. 12 zile negre

________________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te