Israelienii IWI pot aduce în România arme automate moderne în locul vechilor AKM ale MApN. După 70 de ani de utilizare, infanteriștii români vor renunța la bătrânele AK-uri de calibrul 7.62 și vor folosi arme automate moderne cu muniție de 5.56, mai ușoară și mult mai eficientă.
Sunt oferte multe pentru tipul de armă ce va fi ales de Ministerul Apărării. Se pare că una dintre ele va veni de la IWI - Israel Weapon Industries – care conform unor surse guvernamentale ar fi și una dintre cele favorite.
Israelienii IWI pot aduce în România arme automate moderne în locul vechilor AKM ale MApN
Și asta pentru că IWI nu doar că acceptă, dar chiar încurajează transferul de tehnologie în proporție de până la 100% astfel încât produsele să fie fabricate integral la noi în țară și să nu depindem de fabrici externe. Întreg procesul de producție poate fi integrat în industria noastră de apărare astfel încât să avem capacități independente.
Citește și: MApN, achiziții de 7.000.000.000 € în 2025. Se schimbă AKM-urile și ne luam comunicații prin satelit
Pușca de asalt IWI ARAD este concepută pentru utilizare în infanterie, unități speciale și unități de aplicare a legii.
Structura modulară a puștii permite utilizatorului să demonteze și să înlocuiască cu ușurință țeava. Arma este complet ambidextră, cu comenzi pe ambele părți ale puștii.
Citește și: Cu un buget de 19.000.000.000 €, MApN voia schimbarea AKM și achiziția de nave, dar nu a reușit
Pușca de asalt IWI ARAD este un piston pe gaz cu cursă scurtă, cu un regulator care permite funcționarea constantă în toate condițiile de mediu.
Arma are un dipozitiv de tip șină care permite montarea unor sisteme optice de ochire. În plus, încărcătoarele, care se schimbă în câteva secunde, sunt compatibile NATO.
Arma are o greutate de numai 2,85 kilograme spre deosebire de vechile AKM care au 3,6 kilograme cu încărcătorul gol. Și la cadența de tragere IWI stă mai bine decât AKM. Sigur, vorbim de o cadență de tragere teoretică, dar IWI este peste AKM cu până la 1000 de focuri pe minut, arma aflată acum în dotarea armatei Române fiind capabilă de numai 600 de focuri pe minut.
IWI a semnat contracte de transfer de tehnologia similare cu cel așteptat în România și în Peru, între altele.