Iohannis și Trump se întâlnesc marți la Casa Albă. Ce vor discuta cei doi șefi de stat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.08.2019 - 09:19
Klaus Iohannis și Donald Trump, la prima vizită a președintelui român la Casa Albă

Klaus Iohannis va ajunge la Casa Albă marți, la ora 14.00 (21.00, ora României), unde va fi întâmpinat de omologul său american, Donald Trump, și va semna în Cartea de Onoare, arată agendei oficiale.  

SHARE

Va urma o discuție tete-a-tete între cei doi președinți, în Biroul Oval, iar după acest moment vor avea loc alte discuții la care vor participa și membri ai celor două delegații oficiale. În actualele lor mandate de șefi de stat, este pentru a doua oară când Klaus Iohannis și Donald Trump se întâlnesc la Casa Albă, prima întrevedere a celor doi având loc în iunie 2017.

Recent, Casa Albă preciza că vizita în SUA a președintelui României vine în contextual în care țara noastră marcheză 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de când s-a alăturat NATO. Conform unei declarații de presă făcute săptămâna trecută de Klaus Iohannis, printre temele de discuţie cu Trump se vor număra securitatea energetică, programul Visa Waiver, precum și efectivele de militari americani din România. Klaus Iohannis este de părere că România poate găzdui mai mulți soldați americani.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile. (…)

Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, sublinia Iohannis care a susţinut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Preşedintele menţiona că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră”, a declarant Klaus Iohannis.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -