Iohannis s-a întâlnit cu autoritățile locale din Rio de Janeiro. A fost semnat un acord pe mediu

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.04.2023 - 20:56
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu autoritățile locale din Rio de Janeiro - Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială de două zile în Brazilia, s-a întâlnit, miercuri, cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, şi cu viceprimarul oraşului, Nilton Caldeira.

SHARE

Întâlnirea cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro a avut loc la Palatul Guanabara, sediul oficial al guvernului statului Rio Janeiro.

Iohannis s-a întâlnit cu autoritățile locale din Rio de Janeiro. A fost semnat un acord pe mediu

În prezenţa şefului statului, a fost semnat un memorandum de înţelegere care vizează cooperarea în domeniul mediului. Documentul a fost semnat de viceguvernatorul Thiago Pampolha Goncalves şi de ambasadorul României în Brazilia, Monica-Mihaela Ştirbu.

Tot miercuri, şeful statului s-a întâlnit cu viceprimarul oraşului, Nilton Caldeira, la sediul primăriei Rio de Janeiro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a evidenţiat în discuţiile cu reprezentanţii autorităţile locale relaţiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, ţara noastră a înfiinţat în acest oraş prima sa legaţie din America Latină.

"Preşedintele României a subliniat rolul activ al comunităţii româneşti din Brazilia în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural", indică sursa citată.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relaţiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului, dezvoltarea durabilă, educaţie şi cultură.

Preşedintele Iohannis a prezentat oportunităţile economice oferite de România şi a invitat investitorii din regiune să vină în ţara noastră, menţionând faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii.

Şeful statului a precizat că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru economic, cultural şi istoric definitoriu pentru Brazilia.

Preşedintele Iohannis a încurajat intensificarea colaborării în domeniul mediului, apreciind implicarea intensă a autorităţilor din Rio de Janeiro în aspecte legate de acest domeniu.

Memorandumul de înţelegere între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi Guvernul statului Rio de Janeiro vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversităţii şi ecosistemelor, precum şi al gestionării şi monitorizării pădurilor.

"Din discuţiile cu autorităţile locale a reieşit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi oraşele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban şi gestionarea suboptimală a deşeurilor. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că tranziţia către oraşe sustenabile necesită inovare, investiţii în cercetare şi dezvoltare, dar şi cooperare internaţională pentru a învăţa din bunele practici dezvoltate în diferite state", arată Administraţia Prezidenţială.

În cadrul discuţiei cu autorităţile locale din Rio de Janeiro, şeful statului a remarcat importanţa parcurilor pentru calitatea vieţii în mediul urban, dar şi nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetaţie, exprimând şi deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două ţări în aceste domenii, indică sursa citată.

"Preşedintele României a remarcat că o tranziţie verde de succes presupune şi investiţii în educaţie, accentuând faptul că educaţia privind schimbările climatice şi mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România şi Brazilia pot coopera, la nivel central, dar şi la nivel local", a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Tot miercuri, şeful statului a depus o coroană de flori la Monumentul Naţional al Eroilor Căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
 

Preşedintele Klaus Iohannis îşi încheie, miercuri, vizita oficială de două zile în Brazilia. Marţi, la Brasilia, şeful statului s-a întâlnit cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi a vizitat Muzeul memorial dedicat preşedintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul oraşului.

Şeful statului efectuează până pe 26 aprilie un turneu în America Latină. După Brazilia, prima vizită la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, următoarele etape ale turneului sud-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Chile şi în Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te