Referendumul prin care se dorește înlocuirea, în Constituție, a cuvântului „soți” cu „bărbat și femeie”, în privința căsătoriei în România, se va desfășura pe parcursul a două zile, în 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00, conform Executivului. Întrebarea la care vor trebui să răspundă alegătorii, prin „Da” sau „Nu”, este: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”
Indiferent de alegerea cetățenilor, spune Ioan Stanomir, această întrebare este mult prea vagă, lasă loc de interpretări și, din punct de vedere tehnic, riscă să compromită referendumul. „Conform logicii referendumului, întrebarea ar fi trebuit să fie foarte clară și să trimită exact la obiectul refrendumului. Dacă am fi fost în situația de a organiza un referendum pentru adoptarea unor măsuri de revizuire a Constituției, atunci s-ar fi putut pune, fără probleme, o astfel de întrebare generală. Însă aici discutăm despre o chestiune punctuală, astfel că întrebarea ar fi trebuit să fie, la rândul ei, punctuală”, spune Ioan Stanomir.
Citește și Referendumul CpF, în 6 și 7 octombrie. Care este întrebarea adresată cetăţenilor
Ce s-a întâmplat în Irlanda la un referendum identic
Pe de altă parte, mai arată profesorul de Drept Constituțional, statul ar fi trebuit să-și asume rolul de informare a cetățenilor. „Misiunea statului trebuia să fie clară: să gândească și să coordoneze o amplă campanie de pregătire și de informare a populației, din care să nu lipsească dezbaterile ample. De asememea, tot statul ar fi trebuit să pună la dispoziția populației materiale informative, să organizeze dezbateri cel puțin la televiziunea și radioul publice. Este un referendum organizat în urma unei inițiative cetățenești, însă statul alocă bani și se ocupă de organizea lui, astfel că statului îi revine responsabilitatea de a se asigura că referendumul nu riscă să fie viciat. Așa cum am spus, atât prin întrebarea care se va regăsi pe buletinele de vot, cât și prin lipsa unei campanii de informare a cetățenilor, referendumul chiar asta riscă, să fie compromis.”
Citește și CCR, undă verde pentru organizarea referendumului Coaliției pentru Familie
Ioan Stanomir mai dă exemplul Irlandei, unde a fost organizat un referendum pe aceeași temă ca cea luată în discuție acum în România. În Irlanda, însă, mai spune profesorul, publicul a fost supus unei campanii intense de informare. „Acest rol de a informa și l-a luat statul, în Irlanda, astfel încât cetățenii să aibă toate datele necesare și să facă alegerea în cunoștință de cauză”, mai arată Ioan Stanomir.
La referendumul privind familia, românii aflați în străinătate în zilele de 6 și 7 octombrie vor putea vota la secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, institutele și oficiile consulare, Ministerul de Externe având posibilitatea de a amenaja secții de votare suplimentare, cu acordul autorităților din statele respective.