Întortocheatul drum al BOR către vaccinare: mesaj reținut al Patriarhului, preoți pro, preoți anti

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.05.2021 - 13:03
Întortocheatul drum al BOR către vaccinare: mesaj reținut al Patriarhului, preoți pro, preoți anti/FOTO: Facebook/Basilica
Întortocheatul drum al BOR către vaccinare: mesaj reținut al Patriarhului, preoți pro, minciuni. Foto Pexels.com

Deși Biserica Ortodoxă s-a angajat oficial să promoveze campania de vaccinare anti-COVID, Patriarhul Daniel a evitat să îndemne direct credincioșii să se imunizeze, în Pastorala de Paști din acest, a preferat să vorbească doar despre „responsabilitate spirituală și sanitară”.

SHARE

PF Daniel a preferat să vorbească doar despre „responsabilitate spirituală și sanitară”. 

„Această perioadă de criză medicală poate fi transformată într-o perioadă de întărire în credinţă, mai ales prin rugăciune şi prin sporire a iubirii noastre faţă de oamenii aflaţi în suferinţă. Totodată, criza medicală sau pandemia ne cheamă să preţuim viaţa şi sănătatea noastră, precum şi viaţa şi sănătatea semenilor noştri, ca fiind daruri primite de la Dumnezeu, pe care însă trebuie să le protejăm cu multă responsabilitate spirituală şi sanitară”, a transmis PF Daniel.

Citește și: PF Daniel, în Pastorala de Paști, face apel la „multă responsabilitate spirituală şi sanitară”

La fel de ezitant a fost și IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care în pastorala sa a vorbit doar despre solidaritate, fără a face nici o referire directă la vaccinare.

Citește și: Fără nici o referire la vaccinare, ÎPS Teofan al Moldovei semnează o pastorală despre solidaritate

Alți înalți ierarhi ai BOR sunt mult mai deschiși în a vorbi de vaccinare, fie că sunt pentru protejarea astfel față de COVID, fie că sunt împotrivă.

Mitropoliții care sunt clar pro vaccinare

Poziția cea mai clară pro-vaccinare a fost cea a mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț care nu doar că îndeamnă oamenii să se vaccineze, ci a anunțat că se vaccina și el, în condițiile în care a suferit de COVID-19 și s-a vindecat.

„Da, urmează să mă vaccinez. Nu am făcut acest lucru până acum, deoarece am trecut prin această boală. Am fost internat 10 zile în spital. Ascult recomandările medicilor și cred că vaccinarea trebuie făcută la momentul potrivit, după o vreme de la ieșirea din spital. Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, a declarat Andrei Andreicuț, vorbind despre pastorala de Paște de anul acesta. 

Citește și: După ce a avut covid, mitropolitul Clujului a decis să se vaccineze

Primul care a îndemnat pe români să se vaccineze împotriva COVID-19 a fost IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, care a făcut îndemnul încă din decembrie. 

„Și noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu, ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie.  Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse, pentru că știm că orice vaccin are și o componentă pozitivă, dar și una negative.

După această vaccinare, lucrurile vor fi altfel, nu aș putea să spun că viața își va relua chiar cursul de dinainte, dar, în mod sigur, va fi o viață nouă, conștientă și oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău”, declara IPS Irineu, în decembrie 2020.

Înalții prelați care se opun imunizării anti COVID

Vocea cea mai toxică în ceea ce privește vaccinarea pentru a preîntâmpina boala provocată de coronavirus este IPS Teodosie. 

Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că are alergii şi nu se vaccinează împotriva COVID-19, susţinând că nu ar avea de ce să facă acest lucru deoarece nu se îmbolnăveşte.

„Nu e treaba mea. Nu îmi aparţine mie acest mesaj. (...) Sunt preoţi din diferite locuri, eu îi păstoresc pe cei de aici, din Dobrogea. Nu le interzic, nu le recomand”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Citește și: IPS Teodosie: Nu mă vaccinez anti-COVID. Preoții infectați i-am tratat cu medicamente de la Becali

În scrisoarea pastorală de Învierea Domnului, Episcopul Slatinei și Romanaților Sebastian lansează teorii ale conspirației și se îndoieșțe de eficacitatea vaccinului.

„Ce a urmat, vedem cu toții astăzi: în loc de solidaritate umană – pe care ar trebui să o resimțim toți în astfel de vremuri –, frică și discordie; în loc de speranță la mai bine, amenințări continue cu lockdown și sancțiuni; în loc de medicamente, vaccinuri pripite și promovate mai mult de către politicieni și companiile producătoare, decât de medici. Cât de eficiente se vor dovedi aceste vaccinuri, vom vedea!…”, a afirmat episcopul Sebastian.

Citește și: Episcopul Slatinei: Pandemia COVID, folosită pentru a goli lumea de Dumnezeu. Vaccinurile, pripite

Arhimandritul Ciprian Grădinaru, categoric pro vaccinare. Site-ul oficial al BOR, acuzat de minciună de un lider CpF

Pe 23 aprilie, Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, oferea un interviu la Agerpres în care vorbea despre beneficiile aduse de vaccinul anti COVID.

„Un vaccin va scoate din omenire acest virus greu, care a curmat atâtea vieţi, care a fost nemilos cu oameni valoroşi care nu mai sunt printre noi. Ca duhovnic am rămas uimit să constat acest lucru. Primeam telefon: 'm-am internat în spital', 'sunt la terapie intensivă'. Apoi mă sunau apropiaţi: 'l-au intubat' şi, imediat, următorul telefon: 'Părinte, a decedat'.

Este un virus necruţător, căruia mulţi nu i-au putut face faţă. Ştim că este prezent printre noi şi bântuie ucigător, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu ajutorul oamenilor luminaţi ai lui Dumnezeu, care vor crea un vaccin adecvat, o să scăpăm de el", a subliniat arhim. Grădinaru.

Preotul a mărturisit că „încă” nu s-a vaccinat, dar a spus că o va face, pentru că vaccinarea este un act de responsabilitate faţă de sine şi faţă de cei apropiaţi nouă.

Interviul a fost preluat ulterior și de Basilica.ro, site-ul oficial al Patriarhiei Române, cu titulul categoric: „Arhim. Ciprian Grădinaru: Trebuie să mă vaccinez. Nu putem să fim în extrema asta a indiferenţei”.

Poziția clară a preotului Ciprian Grădinaru și a site-ului oficial al Patriarhiei Ortodoxe a stârnit furia liderilor fostei Coaliții pentru Familie. 

Unul dintrei ei, Mihai Făgădaru, a susținut că a vorbit cu Ciprian Grădinaru și acesta ar fi negat că s-ar vaccina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te