Șeful clanului Viscol, interlopul care trafica mașini, prins în Italia. Era ”omul” șefului poliției

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.03.2023 - 16:45
Iulian Viscol, interlopul prins în Italia Foto: Facebook/ Iulian Boț
Iulian Boț, dat în urmărire Foto: captură Poliția Română

Interlopul fugar Iulian Boț, liderul clanului Viscol din Lugoj, acuzat că aducea mașini din străinătate și apoi le vindea la negru în România, cu acoperirea unui fost șef de poliție, a fost găsit în Italia. El are o condamnare de 4 ani și 8 luni în țară.

SHARE

Interlopul fugar Iulian Boț, liderul clanului Viscol din Lugoj, acuzat că aducea mașini din străinătate și apoi le vindea la negru în România, cu acoperirea unui fost șef de poliție, a fost găsit în Italia.

El are o condamnare de 4 ani și 8 luni pentru evaziune fiscală, cumpărare de influență și constituire a unui  grup infracțional organizat.

Interlopul Iulian Boț care trafica mașini, prins în Italia. Era ”omul” șefului poliției

Viscol era protejatul unui mare șef din poliție. Conform anchetatorilor, comisarul șef Sorin Munteanu a luat șpăgi de zeci de mii de euro de la liderul clanului VIscol. Din schemă făcea parte și șeful poliției economice din județul Timiș. Infractorii, polițiști și interlopi au avut și sprijinul unui avocat.

Citește și: Șeful Poliției Timiș și clanul Viscol din Lugoj: „E omul meu. Știi ce ai de făcut". A luat 6 ani

Interlopul a fost condamnat la 4 ani și 8 luni dar a fugit din țară înainte ca poliția să-l ducă după gratii. 

 

 

 

”La data de 20 martie 2023, în urma schimbului de date și informații cu autoritățile din Italia, a fost depistat un bărbat, în vârstă de 42 de ani, urmărit internațional, căutat în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile  române.

Pe numele acestuia, Curtea de Apel Timișoara a emis, la data de 13 martie 2023, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, prin care a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală, cumpărare de influență și constituire a unui  grup infracțional organizat.

Autoritățile italiene urmează să demareze procedura prevăzută pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare, în vederea predării. 

Schimbul de date cu autoritățile italiene a fost efectuat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul SIRENE”, a transmis Poliția Română.

Acesta se ascundea în Padova, Italia.

Cum a fost descoperit

Viscol a fost dat de gol de postările de pe pagina sa de Facebook. El a publicat videoclipuri cu din locurile pe unde umbla. Unde, în cele din urmă, a fost arestat.

 

 

Rețeaua lui Viscol, protejată de poliție

Grupul infracțional interlopi- polițiști a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, provenit din aducerea unor mașini din străinătate  și revânzarea acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 și până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului au fost sprijinite și protejate de avocatul Marin Bîlc  din cadrul Baroului Timiș,

dar și funcționari publici din cadrul I.P.J. Timiș, ofițeri cu funcții de conducere în cadrul instituției, care au fost atrași cu bani de șefii clanului lui Viscol. 

Citește și: Vrăjitoarea Mihaela, interceptată în dosarul Oanei Zăvoranu, la o gală a Institutului Cultural Român

Cei care-i protejau pe infractori erau chiar Sorin Petru Muntean, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș și Dumitru Pavel , șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș.

În perioada 2013 – 2016, Iulian Boț, zis Viscol, a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil – martori

 în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era

 cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, cântăreață la nunți, candidat la Primărie, cu ochelari de 2.422 lei, anti-mască

De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei.

De asemenea, Bîlc a pretins și primit de la inculpatul Boț Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.

Șeful IPJ Timiș, Sorin Munteanu, avea o relație mai veche cu Viscol.

”Știi ce ai de făcut”

Un dosar penal care trebuia instrumentat de Poliție a fost plasat de Muntean la omul său de încredere, cu ordine precise. 

”Muntean Petru Sorin, cunoscându-l pe făptuitorul Boţ Iulian, l-a chemat la el pe Pavel Dumitru, ofiţer de poliţie judiciară la acea dată în cadrul SIF, şi i-a repartizat în mod direct dosarul respectiv,

cerându-i să-l ajute pe făptuitorul Boţ Iulian, pe care l-a prezentat drept omul lui și i-a spus lui Dumitru: „Știi ce ai de făcut””, au arătat investigatorii.

Curtea de Apel Timișoara i-a condamnat la închisoare cu executare pe: 

Fostul inspector șef Muntean la 6 ani de închisoare, 

Pavel Dumitru-5 ani de închisoare, 

Marin Bîlc – 3 ani și 6 luni de închisoare,

Iulian Boț – 7 ani de închisoare,

Toader – 8 ani de închisoare,

Bejan – 4 ani și 4 luni de închisoare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te