Șeful Poliției Timiș și clanul Viscol din Lugoj: „E omul meu. Știi ce ai de făcut". A luat 6 ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.03.2021 - 16:23
Șeful Poliției Timiș, Sorin Muntean, era mână în mână cu clanul Viscol din Lugoj Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

Comisarul șef Sorin Munteanu a luat șpăși de zeci de mii de euro de la liderul unui clan din Lugoj care se ocupa cu traficul de mașini. Din schemă făcea parte și șeful poliției economice din județul Timiș. Infractorii, polițiști și interlopi au avut și sprijinul unui avocat.

SHARE

Grupul infracțional interlopi- polițiști a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, provenit din aducerea unor mașini din străinătate  și revânzarea acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, cântăreață la nunți, candidat la Primărie, cu ochelari de 2.422 lei, anti-mască

Începând din noiembrie 2013 și până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului au fost sprijinite și protejate de avocatul Marin Bîlc  din cadrul Baroului Timiș, dar și funcționari publici din cadrul I.P.J. Timiș, ofițeri cu funcții de conducere în cadrul instituției, care au fost atrași cu bani de șefii clanului lui Viscol. Cei care-i protejau pe infractori erau chiar Sorin Petru Muntean, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș și Dumitru Pavel , șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș.

Citește și: Vrăjitoarea Mihaela, interceptată în dosarul Oanei Zăvoranu, la o gală a Institutului Cultural Român

Șeful Poliției Timiș, Sorin Muntean, era mână în mână cu clanul Viscol din Lugoj: „E omul meu. Știi ce ai de făcut"

Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013 – 2016, Iulian Boț, zis Viscol, a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil – martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.

De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei. În același context, inculpatul Bîlc Marin a pretins și primit de la inculpatul Boț Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.

Petru Sorin Munteanu, șeful IPJ Timiș, avea o relație mai veche cu Viscol. Un dosar penal care trebuia instrumentat de Poliție a fost plasat de Muntean la omul său de încredere, cu ordine precise.  ”Muntean Petru Sorin, cunoscându-l pe făptuitorul Boţ Iulian, l-a chemat la el pe Pavel Dumitru, ofiţer de poliţie judiciară la acea dată în cadrul SIF, şi i-a repartizat în mod direct dosarul respectiv, cerându-i să-l ajute pe făptuitorul Boţ Iulian, pe care l-a prezentat drept omul lui și i-a spus lui Dumitru: „Știi ce ai de făcut”.

Șeful IPJ Timiș, cei mai mulți ani de pușcărie

Curtea de Apel Timișoara i-a găsit pe toți vinovați de acuzațiile aduse și i-a condamnat la închisoare cu executare – fostul inspector șef Muntean la șase ani de închisoare, Pavel Dumitru- cinci ani de închisoare, Marin Bîlc – trei ani și șase luni de închisoare, Iulian Boț – șapte ani de închisoare, Toader – opt ani de închisoare și Bejan – patru ani și patru luni de închisoare. Sentința nu este definitivă putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.