Interlopul care comanda din închisoare incendierea mașinilor unor rivali, scăpat de decizia CCR

DE Adrian Costin | Actualizat: 01.11.2022 - 18:56
Interlopul care comanda din închisoare incendierea mașinilor unor rivali, scăpat de decizia CCR Foto: monitorulbt.ro

Interlopul care comanda din închisoare incendierea mașinilor rivalilor săi a scăpat nepedepsit după decizia CCR privind prescripția răspunderii penale.

SHARE

Interlopul care a pus la cale incendierile de mașini din municipiului Botoșani, din primăvara anului 2012, a scăpat nepedepsit. Asta pentru că între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Bănuit că i-a instigat pe patru tineri să dea foc unor autoturisme, Ioan Cristian Oloeriu fusese condamnat în primă instanță la închisoare cu executare pentru instigare la distrugere prin incendiere.

Citește și: Elis Armeanca și Gabi Torje s-au dat pe mâna temuților cămătari Sile Pietroi și Cristi Bulgaru

Doar că între timp a apărut decizia Curții Constituționale privind prescripția specială, iar individul a scăpat de dosarul penal. La fel s-a întâmplat și în cazul unuia dintre incendiatori.

Citește și: VIDEO Interlopul Adrian Beleaua Corduneanu lua 400% dobândă de la oameni de afaceri și gambleri

Potrivit anchetatorilor, teroarea incendierilor de maşini ar fi început în primăvara lui 2012, când Ioan Cristian Oloeriu (foto stânga), aflat atunci în arest domiciliar în Italia, s-ar fi supărat pe doi botoşăneni, cu care ar fi făcut afaceri în trecut, și a decis să se răzbune pe aceștia. Aşa se face că l-a sunat pe vărul său, Alexandru Mitoşeru, căruia i-a propus să găsească nişte băieţi dispuşi ca, în schimbul unor bani, să incendieze maşinile celor doi botoșăneni.

Propunerea a fost acceptată, iar acesta l-a contactat imediat pe Alin Dibu, din Copălău, pe care îl cunoştea din copilărie, acesta cooptându-i ulterior pe Constantin Barbu şi Antonio Mănuca, ambii din Flămânzi. Astfel, în noaptea de 9 spre 10 mai 2012, incendiatorii au dat foc unui BMW parcat pe Aleea Parcului.

Au urmat alte două autoturisme, o Mazda şi Audi A 6, toate incendiate după același tipar. Seria incendierilor a continuat în noaptea de 12 mai 2012, când tinerii au dat foc unui Mercedes aflat într-un garaj de pe strada Griviţa. 

Ca să-i poată prinde, anchetatori s-au folosit de doi martori, care au fost audiaţi sub identitate protejată. Ulterior, în baza probelor găsite, poliţiştii au ajuns la toţi cei care au acţionat din ordinul lui Oloeriu, mai puţin la Constantin Barbu, care ar fi reuşit să fugă între timp în Spania. Trimişi în judecată pentru instigare şi distrugere prin incendiere, Alexandru Mitoşeru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare, iar Antonio Mănuca şi Alin Dibu la câte trei ani și șase luni pentru distrugere prin incendiere.

Proces început în 2018

În schimb, Cristian Ioan Oloeriu și Constantin Barbu au fost trimiși în judecată abia în 2018, doar că procesul de la instanța de fond a durat până în aprilie 2021. Atunci, magistrații Judecătoriei Botoșani l-au condamnat pe Cristian Ioan Oloeriu la trei ani de închisoare în regim de detenție pentru instigare la distrugere prin incendiere.

Inculpat în același dosar, Constantin Barbu, care ar fi participat la incendierea celor patru mașini, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare. A urmat apoi apelul, iar săptămâna trecută Curtea de Apel Suceava a dispus încetarea procesului penal, din cauza prescrierii răspunderii penale. Asta din cauza deciziei Curții Constituționale, care a stabilit încă din 2018 că prescripția specială este neconstituțională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te