Înșelătorie periculoasă care circulă WhatsApp. Nu accesați acest link! Cum ne ferim de escroci?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.08.2023 - 11:03
Înșelătorie periculoasă care circulă WhatsApp - Foto: Profimedia Images

O escrocherie periculoasă se răspândește tot mai mult pe platforma de mesagerie WhatsApp. Dacă primiți un astfel de mesaj în niciun caz nu trebuie să accesați link-ul care poate fi ascuns chiar și în spatele unei fotografii.

SHARE

Înșelătoria, care pretinde că vă poate aduce câștiguri financiare de până la 2.000 de euro, reprezintă de fapt o tactică prin care escrocii încearcă să obțină informații sensibile de la utilizatori. Este esențial să evitați să cădeți în capcana lor.

Înșelătorie periculoasă care circulă WhatsApp. Nu accesați acest link! 

Mimikama, un portal de verificare a țepelor care circulă online a semnalat că circulă o presupusă loterie cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Singapore Airlines. Link-urile distribuite în anunț nu duc către site-ul oficial al companiei aeriene, ci către pagini false create de escroci. Aceștia folosesc abil numele companiei aeriene ți chiar pagini clonate aproape perfect pentru a apărea credibili.

În cazul în care dați clic pe link, veți fi redirecționați către un fals concurs și vi se va solicita să completați un sondaj. Escrocii vor cere informații personale precum numele, adresa, data nașterii, adresa de e-mail și numărul de telefon mobil. De asemenea, veți fi rugați să distribuiți concursul către cinci grupuri sau către 20 de contacte. Nu o faceți!

Citește și: Un bărbat a încercat să o ucidă pe soţia şefului său, apoi s-a sinucis. Care ar fi fost motivul

Cert este că nu veți primi niciodată premiul promis, ci veți fi doar bombardat cu spam. Există chiar riscul să fiți înșelat să vă abonați la servicii costisitoare sau să descărcați program malițios.

Cum ne ferim de escroci?

Escrocheriile nu afectează doar WhatsApp, ci și platforme precum anunțurile eBay și pot fi trimise prin intermediul oricărei adrese de e-mail.

Citește și: Test de personalitate: ”Ce vezi mai întâi în această fotografie?” Răspunsul definește caracterul tău

Sub nicio formă nu trebuie să accesați astfel de link-uri sau să furnizați date personale. Dacă primiți astfel de mesaje care au un link suspect, în niciun caz nu trebuie să-l accesați. Cel mai bine îl ștergeți direct.

Este crucial să fiți atenți la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate. Escrocii mizează pe graba emoțională a unui câștig rapid și încearcă să vă câștige încrederea și să vă determine să acționați înainte de a verifica informațiile.

Ce trebuie să verificăm?

Verificați întotdeauna adresa URL a site-ului web înainte de a introduce informații personale sau de plată. Site-urile de încredere utilizează conexiuni securizate (https://), afișează un lacăt sau au o bară de adrese de culoare verde.

Fiți foarte prudenți în fața e-mail-urilor, apelurilor sau mesajelor neașteptate de la persoane necunoscute care cer informații personale sau financiare. Escrocii se pot prezenta ca reprezentanți guvernamentali, companii sau chiar cunoștințe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te