India raportează peste 500.000 de decese din cauza COVID-19. Experții numără milioane de decese

DE Daniel Toșa | 04.02.2022 - 08:53
India raportează peste 500.000 de decese din cauza COVID-19. Experții numără milioane de decese/FOTO: Aljazeera

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 în India a depășit vineri 500.000 de morți, un nivel despre care mulți experți în sănătate spun că a fost depășit anul trecut, dar care a fost ascuns de anchete inexacte și de morți nerecunoscuți în zonele din interiorul țării,.

SHARE

Țara, care se află pe locul patru în topul celor mai multe decese la nivel mondial, a înregistrat 400.000 de decese până în iulie anul trecut, după epidemia devastatoare provocată de varianta Delta a coronavirusului, potrivit datelor oficiale. Unii experți consideră că cifrele au fost mult mai mari.

"Studiul nostru publicat în revista Science estimează 3 milioane de decese cauzate de COVID în India până la jumătatea anului 2021, folosind trei baze de date diferite", a declarat pentru Reuters, Chinmay Tumbe, profesor asistent la Indian Institute of Management, Ahmedabad, coautor al studiului.

Luna trecută, guvernul indian a respins studiul ca fiind nefondat într-o notificare, afirmând că există un sistem solid de raportare a nașterilor și deceselor.

Citește și: Valentine’s Day: 5 destinații romantice de city-break, pentru posesorii de certificat verde

Statele indiene înregistrează decesele din COVID-19, după ce adună datele din districtele lor. În ultimele câteva luni, mai multe state au actualizat numărul de decese, unele sub presiunea instanței supreme a țării. În cele mai multe cazuri, autoritățile au declarat că au existat lacune din cauza înregistrărilor întârziate și a altor erori administrative.

India se află în prezent în mijlocul celui de-al treilea val de coronavirus condus de varianta Omicron, despre care unii experți de top spun că este deja în curs de transmitere comunitară, deși oficialii federali spun că majoritatea cazurilor sunt ușoare. 

Citește și: Canada, pregătită să trimită soldaţi suplimentari în Polonia şi ţările baltice, din cauza Rusiei

Luna trecută, guvernul a relaxat normele de testare și le-a spus statelor să renunțe la testarea obligatorie a contacților cazurilor confirmate, cu excepția cazului în care aceștia sunt în vârstă sau se luptă cu alte afecțiuni. Dar, având în vedere că numărul de teste a scăzut, guvernul a emis o circulară revizuită prin care avertizează statele că vor rata răspândirea virusului.

Peste 1.000 de decese în ultimele 24 de ore

Dar, deoarece multe persoane infectate au ales opțiunea de a nu se testa deloc, este posibil ca numărul total de infecții să nu reflecte amploarea și gravitatea cazurilor, a declarat Gautam Menon, profesor de fizică și biologie la Universitatea Ashoka, care a urmărit răspândirea virusului.

Bilanțul cumulat al Indiei de 500.055 de decese vineri a inclus 1.072 de decese raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului federal al Sănătății. Dintre acestea, 335 de decese au fost raportate în statul sudic Kerala care, de câteva săptămâni, actualizează datele cu decese de anul trecut.

Potrivit cifrelor oficiale, numărul total de infecții cu COVID-19 în India a ajuns la 41,95 milioane, al doilea cel mai mare număr la nivel mondial, după cel al Statelor Unite.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te