Încep și în studenții din România protestele pro-Palestina? Răspunsul Universității București

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2024 - 16:46
Studenții s-au strând în curtea Facultății de Psihologie Foto: Captură facebook/ solidaritatea România - Palestina

Mai mulți studenți s-au strâns la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială de pe Șoseaua Panduri. Deja câteva corturi au fost amplasate în curtea instituției de învățământ. Tinerii protestează față de ”genocidul” din Palestina.

SHARE

După modelul studenților din SUA, în București au început proteste pro-Palestina. În curtea Universității București mai mulți studenți și-au amplast corturi. 

Universitatea transmite că instituția nu poate fi implicată politic. Jandarmii desfășoară măsuri de ordine în zona campusului pentru a evita orice conflicte. 

Protestul este unul pașnic.

Încep și în studenții din România protestele pro-Palestina? Răspunsul Universității București

Pe o pagină de Facebook, Solidaritate România-Palestina, sunt îndemnuri la protest. 

”Șoseaua Panduri 90 ACUM! 3 corturi deja au fost amplasate.
Protestul pașnic al studenților bucureșteni împotriva genocidului A ÎNCEPUT!
Dacă ești student, vino să campezi cu noi. Dacă vrei să ajuți studenții, adu-le apă, mâncare, pături, cartoane, corturi sau donații”, se arată în postarea de pe Facebook. 
 
Universitatea București susține că instituția nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României. 

Purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), dr. Bogdan Oprea, face următoarele precizări cu privire la ocuparea unui spațiu al Universității din București, situat pe Șoseaua Panduri, Sectorul 5 din București, de către un grup de protestatari:

În prezent, la Universitatea din București, sunt înmatriculați 2 studenți / studente din Palestina și niciun student din Statul Israel;

 UB are încheiat un singur parteneriat cu o instituție de învățământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în Europa, Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+, în cadrul căruia se pot desfășura mobilități academice;

Citește și: Blinken cere Hamas să accepte propunerea de armistiţiu "fără întârziere". Ce spun palestinienii

Potrivit Cartei UB, Universitatea din București nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României și în politica internă a altor state;

 Universitatea din București susține dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislației naționale și a regulamentelor universitare în vigoare;

 Universitatea din București consideră că orice conflicte trebuie să își găsească soluționarea pe cale pașnică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), dr. Bogdan Oprea.

Protestele declanșate de războiul din Gaza s-au amplificat în ultimele săptămâni în campusurile studențești americane și, inspirate de evenimentele de la prestigioasa Universitate Columbia, au cuprins zeci de școli.

Proteste ale studenților în SUA

Protestele pro-palestiniene au început la Universitatea Columbia pe 18 aprilie înainte de a se extinde în campusurile universitare din SUA , studenții cerând școlilor să se retragă din Israel.

La Universitatea Columbia din New York, studenții pro-palestinieni au creat o tabără în campus și au fost înregistrați în videoclipuri cu un panou pe care scria „Urmtoarele ținte ale lui Al-Qassam”, uitându-se la un grup de studenți evrei care contraprotestau și fluturau un steag israelian. Al-Qassam se referă la unitățile militare ale grupării teroriste Hamas, scrie Newsweek.com.

Citește și: Un cântăreț celebru donează 2 milioane de dolari pentru aprovizionarea cu alimente în Fâşia Gaza

Pe 9 mai, Seminarul Teologic al Uniunii din New York a anunțat că consiliul său de administrație a aprobat un plan de dezinvestire de la „companii care profită de pe urma războiului din Palestina/Israel”.

„De-a lungul deceniilor, am dezvoltat ceea ce se numesc „ecranele de investiții sociale responsabile (SRI)” pentru a ne exprima valorile și nu a sprijini financiar investițiile dăunătoare și imorale”, se arată într-un comunicat al seminarului.

„În ceea ce privește companiile care profită de pe urma războiului actual din Palestina, continuăm să menținem aceste standarde ridicate și am luat măsuri pentru a identifica toate investițiile, atât interne, cât și globale, care sprijină și profită de pe urma uciderii actuale a civililor nevinovați în Palestina, al căror număr este acum peste 34.000 – și o criză umanitară de amploare tot mai mare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te