Intervențiile au fost dificile atât din cauza temperaturilor ridicate, cât și, în unele cazuri, a zonelor greu accesibile. Militarii au fost sprijiniți din aer, cu elicoptere, în anumite situații. Iar, în altele, localnicii și voluntarii au sărit în ajutor.
La marginea unui cartier din Arad, un incendiu de vegetație uscată s-a extins cu viteză pe mii de metri pătrați. Fumul gros a acoperit zona, iar autoritățile au transmis două mesaje RO-Alert prin care le cereau oamenilor să rămână în case și să închidă ferestrele. Focul a ajuns în apropiere de o pădure și până la autostrada A1, unde panourile fonoabsorbante au fost cuprinse de flăcări.
În timp ce salvatorii luptau cu focul, localnicii au ieșit în stradă să filmeze prăpădul. Deocamdată nu se cunoaște cauza producerii incendiului.
În Delta Dunării, zona localității Chilia Veche, suprafețe extinse de stufăriș, vegetație uscată, dar și de pădure au fost cuprinse de flăcări. Pompierii au intervenit cu mai multe ambarcațiuni și autospeciale de stingere.
Slt. Cristina Profir, ISU Delta, Tulcea: „Un elicopter Black Hawk a fost trimis în zonă pentru a susține eforturile de stingere. Focul a afectat o suprafață de 1000 de hectare, dintre care circa 50 de hectare reprezintă fond forestier”.
În sprijin a mai fost chemat încă un elicopter. Pompierii spun că incendiul ar fi pornit după ce o pasăre s-ar fi electrocutat, ar fi atins un transformator și ar fi căzut în vegetația uscată.
Citește și: Incendiu în Portul Constanța: 800 de tone de deșeuri feroase, mistuite de flăcări
În zona Berevoiu Mare, Munții Făgăraș, incendiul de pădure a fost lichidat după trei zile. Intervenția a fost extrem de dificilă din cauza terenului accidentat și a prezenței animalelor sălbatice.
Un elicopter Black Hawk al MAI a făcut 25 de aruncări cu apă și a transportat echipamente și echipe în zone greu accesibile. Flăcările au mistuit 4 hectare de teren. Cauza probabilă ar fi un foc deschis lăsat nesupravegheat.
Și în județul Alba, incendiile de vegetație au pârjolit 35 de hectare. Zeci de pompieri, voluntari și silvicultori au intervenit, iar din cauza vântului și căldurii, misiunea lor a fost dificilă. Rămâne risc de reaprindere – spun militarii.
Din cauza căldurii, a luat foc în mers o dubă pe centura orașului Galați. Șoferul era singur în vehicul și a coborât înainte ca focul să cuprindă cabina. Pompierii spun că incendiul ar fi pornit de la un cablu care s-ar fi încins la motor.