Salvamarii au arborat steagul galben pe mai multe plaje ca să-i avertizeze pe temerari că pot face un șoc termic, mai ales că vremea e foarte caldă. Fenomenul de răcire bruscă a apei are o explicație.
Specialiștii vorbesc despre un fenomen oceanografic numit „upwelling” prin care curenții aduc la suprafață apă rece din adâncuri. Contează și felul în care bate vântul: meteorologii spun că de luni seara a început să sufle dinspre uscat spre mare.
În aceste zile nu se poate intra deloc în Marea Neagră. Ce s-a întâmplat cu apa și ce riscuri sunt?
Marți dimineață salvamarii au arborat steagul galben și avertizează că diferențele mari de temperatură pot provoca șoc termic.
Când corpul este expus la temperaturi ridicate de 30-34 grade Celsius pe plajă și apoi în apă foarte rece, sub 15 grade, vasele de sânge se contractă brusc și pot apărea tulburări de ritm cardiac. În cazuri grave se poate ajunge la stop cardiorespirator.
Citește și: 600.000 pensionari pierd 6000 lei la pensie. Mica recalculare amânată un an. Ministrul muncii anunță
Medicii le recomandă celor care sunt în vacanță la mare să intre în apă treptat și să iasă repede. În plus, să nu intre în stare de ebrietate, condiție care le poate altera simțurile, conform PROTV.
Deși plajele sunt pline de turiști, doar câțiva se încumetă să facă baie în mare. Cei mai mulți se mulțumesc cu priveliștea și briza mării. Singurii care se pot relaxa înotând sunt cei care au cazarea în hoteluri sau pensiuni cu piscină.
Citește și: Ce „nereguli” s-au găsit la Casele de Pensie? Sindicatele cer recalcularea corectă a pensiilor