Hodor a câștigat procesul împotriva CNSAS, după ce a fost sancționat pentru "Lista celor 200"

DE Ramona Ursu | Actualizat: 21.06.2019 - 20:23
Istoricul Mădălin Hodor

Mădălin Hodor, istoric și cercetător angajat al CNSAS, a câștigat, în primă instanță, procesul deschis împotriva instituției, după ce a fost sancționat disciplinar, anul trecut, pe motiv că a prejudiciat imaginea Consiliului.

SHARE

În urmă cu un an, Mădălin Hodor a fost sancționat disciplinar, cu aplicarea unei tăieri de 15% din salariu, pe o perioadă de trei luni, după ce Comisia de disciplină a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a stabilit că istoricul a prejudiciat imaginea instituției, prin publicarea unor articole. Hodor a atacat în instanță decizia Comisiei de disciplină, iar în 21 iunie 2019, magistrații Tribunalului București i-au dat câștig de cauză istoricului. Decizia nu este definitivă.

În minuta ședinței, judecătorul a stabilit că „anulează Ordinul nr. 373/28.06.2018 emis de Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Raportul Comisiei de Disciplină nr. 89/14.06.2018. 3 (ordin prin care a fost sancționat Mădălin Hodor – n.r.)” și „obligă pârâtul (CNSAS – n.r.) la plata către reclamant a sumei reprezentând 15% din drepturile salariale reţinute reclamantului (Mădălin Hodor – n.r.) cu titlul de sancţiune pe o perioadă de 3 luni, actualizate cu rata inflaţiei, urmând a se calcula dobânda legală de la data reţinerii, până la data plăţii efective.”

Pe de altă parte, conform aceleiași minute, instanța mai oblige CNSAS „să ramburseze reclamantului cheltuielile de judecată în valoare de 4.050 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat.”

Sancțiunea a venit după ce Mădălin Hodor a fost acuzat de Comisia de disciplină a CNSAS că ar fi prejudiciat imaginea instituției, pe motiv că a publicat, în revista „22”, două articole de opinie. Unul îl viza pe istoricul Marius Oprea - articol intitulat „Tu ești Marius Oprea?”, iar al doilea, intitulat „Asediu la CNSAS. Miza: Dosarul Revoluției”, îl viza pe Camezir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, care intenționa să fie devină președintele structurii de conducere a instituției.

Hodor scria despre faptul că Ionescu, inculpat în dosarul „Mineriadei”, nu ar avea calitatea morală, cel puțin, de a ocupa funcția de președinte al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Anterior, în primăvara anului trecut, Mădălin Hodor a produs un cutremur în spațiul public, după ce a publicat, tot în revista „22”, „Lista celor 200”, un articol bazat pe documente din arhiva CNSAS, în care arăta că mai multe personalități ar fi colaborat cu Securitatea. Articolul a zguduit Colegiul CNSAS, printre „eltele colaboraționiste” fiind Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și jurnalistul Cornel Nistorescu.

 

CITEȘTE ȘI: 

Ion Cristoiu a pierdut procesul cu istoricul Mădălin Hodor în scandalul „Coroiu”, sursa Securității

„Coroiu” al Securității: probleme pentru Cristoiu în procesul cu Hodor

DOCUMENTE EXCLUSIVE Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu – nume conspirativ „Coroiu”

STENOGRAME Statul paralel din CNSAS: cazul Cristoiu vs. Hodor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te