Alina Gorghiu despre comasarea alegerilor: „Toate scenariile sunt pe masa discuţiilor”

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.02.2024 - 19:44
Gorghiu despre comasarea alegerilor: „Toate scenariile sunt pe masa discuţiilor” - Foto: INQUAM Photos/ Saul Pop/ Imagine cu caracter ilustrativ
Gorghiu despre comasarea alegerilor: „Toate scenariile sunt pe masa discuţiilor” - Foto: INQUAM Photos/ Saul Pop/ Imagine cu caracter ilustrativ

Alina Gorghiu a declarat că toate scenariile privind comasarea alegerilor sunt pe masa discuţiilor și anunță ce decizie au luat liberalii pentru alegerile din 2024.

SHARE

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, la Focşani, că toate scenariile privind comasarea alegerilor sunt pe masa discuţiilor.

Gorghiu despre comasarea alegerilor: „Toate scenariile sunt pe masa discuţiilor”

"Noi am luat o decizie ieri, în cadrul Biroului Politic Naţional, şi anume acea de a-l mandata pe preşedintele partidului şi pe cei care participă la discuţiile din coaliţie să discute scenariul comasării alegerilor.

Nu am îngrădit mandatul preşedintelui în niciun fel, toate scenariile de comasare care din punct de vedere constituţional, legal sunt posibile vor fi pe masa discuţiilor. 

Sigur că eu v-am obişnuit, nu de ieri, de azi, cu mesajul că e sănătos pentru o întreagă societate, pentru administraţia publică centrală şi locală care ar risca să fie blocată de atâtea tipuri de alegeri, că ar fi mai sănătos pentru un mediu economic să nu stăm în alegeri tot anul. (...) 

Citește și: Marcel Ciolacu: "Cu certitudine, pe 9 iunie vom avea alegeri europarlamentare, conform legii"

Ce sens are să blocăm cu campanii, precampanii, mai bine de jumătate din an, când putem să găsim o formulă rezonabilă, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru a putea gestiona acest an care şi aşa este plin de provocări, care presupune tensiune socială'', a arătat Gorghiu.

În opinia acesteia, coaliţia ar trebui să se concentreze pe alte priorităţi, precum investiţiile sau PNRR.

''Ar trebui să ne concentrăm pe alte priorităţi şi avem, slavă Cerului. Numai din discuţia aceasta a reieşit o listă de priorităţi, investiţii, PNRR-ul care înseamnă bani europeni, miliarde care vin în România şi ar trebui să ne concentrăm pe acele proiecte de reformă în loc să stăm, lună de lună, pe un alt tip de alegeri.

Deci, opinia mea este că ar trebui să se aşeze la masă coaliţia şi să decidă în mod înţelept pe varianta comasării alegerilor. Dar de la dorinţa mea, la ce se va întâmpla la finalul discuţiilor politice, mai este ceva cale. Nu avem însă mult timp.

La începutul lunii martie trebuie publicată hotărârea de guvern cu data alegerilor, deci va trebui ca aceste discuţii politice despre cum vedem anul 2024 să fie purtate foarte serios şi cu responsabilitate de conducerea celor două partide", a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată despre posibile alianţe şi candidaţi comuni în cadrul coaliţiei, ministrul Justiţiei a arătat că nu sunt înţelegeri cu PSD, dar că şi-ar dori ca acolo unde există primar USR să existe o înţelegere între PNL şi PSD pentru susţinerea unui candidat comun care să câştige.

"Nu s-a discutat aşa ceva în interiorul PNL, despre niciun fel de discuţie nu a fost vorba legată de candidatul la prezidenţiale, despre cine va candida la alegerile parlamentare, despre nimic altceva. Mandatul este dat punctual referitor la comasarea alegerilor.

Nimic altceva. Orice altă discuţie politică ce presupune o strategie comună, dacă se va face în viitorul apropiat, o să ştiţi sigur şi dumneavoastră, media din România. 

Dar la momentul acesta, nimic altceva nu s-a discutat. (...) Înţelegerea presupune ceva pe care s-a bătut palma. Nu, nu există asemenea înţelegeri. Vă spun însă un lucru pe care mi l-aş dori, de exemplu.

Acolo unde este primar USR, mi-aş dori să văd o convergenţă de forţe între PNL şi PSD, astfel încât să susţinem un candidat care să bată primarul USR. De ce? E aşa de rău să îţi doreşti să câştige candidatul tău şi nu al altui partid?", a fost de părere Gorghiu.

Potrivit acesteia, coaliţia de guvernare PNL - PSD ar trebui să funcţioneze şi în următorii patru ani.

"În opinia mea, această coaliţie ar trebui să funcţioneze şi în următorii patru ani. Pentru că a oferit stabilitate României, pentru că toţi indicatorii sunt acolo unde trebuie, proiecte de investiţii au fost făcute, economic a mers bine, s-au făcut reforme.

Sigur, între noi şi PSD vor fi întotdeauna diferenţe structurale, dar cred eu că argumentul acesta al stabilităţii, mai ales în contextul complicat în care suntem, cu războiul la graniţă, cu situaţia socială existentă peste tot în Europa, este un semn de înţelepciune din partea noastră, a tuturor, nu un semn de iresponsabilitate", a spus ministrul.

Citește și: PNL vrea comasarea alegerilor pentru că este în interesul bugetului şi al copiilor

Alina Gorghiu a afirmat că România nu este singurul stat care ia în calcul comasarea alegerilor din raţiuni de natură economică şi socială, dar că decizia politică va aparţine partidelor.

"Din punct de vedere al legislaţiei, nu trebuie modificat nimic. Mandatul aleşilor locali se termină atunci când se termină mandatul, nu în avans. Doar se fac alegeri pe data de 9 iunie. Sunt şi alte state europene, să ştiţi, nu doar România. (....)

Nu suntem singurul stat european care îşi face calcule fireşti referitoare la anul 2024 şi la maniera în care organizezi alegeri, astfel încât să nu fie impact negativ în alte domenii, social, economic şi aşa mai departe. Opinia mea este că rezonabil, raţional, pragmatic, scenariul acesta ar trebui să devină realitate. Decizia politică, repet, va aparţine liderilor de partide", a menţionat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei s-a aflat vineri în Vrancea, unde a asistat la prezentarea bilanţului de activitate pe 2023 la Tribunalul Vrancea şi ulterior a susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL Vrancea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te