Gheorghe Zamfir, despre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor: Umilirea valorilor, „sport național”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.03.2023 - 10:32
Gheorghe Zamfir, despre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor: Umilirea valorilor, „sport național”. - Foto: Facebook/Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir, artistul român care a cucerit lumea cu naiul său, intervine în scandalul neprimirii lui Nicu Covaci în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), dezvăluind că și el a trecut prin aceeași poveste.

SHARE

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine.

Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore.

Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național.

Citește și: VIDEO În 1969, trenul „zbura” și cu 140 km/h pe București - Brașov: 2h 13 min. În 2023, 2h 16 min

Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie.

Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a scris Gheorghe Zamfir, pe pagina sa de Facebook.

Nicu Covaci nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor: „Cooptarea ca membru este supusă exigenţelor profesionale statutare”

Nicu Covaci a înfiinţat Phoenix şi este autorul unor melodii legendare precum „Cantafabule”, „Cei ce ne-au dat nume” sau „Mugur de fluier”, dar nu a trecut examenul UCMR.

„Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secţiei de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România s-a întrunit în şedinţă şi a analizat lucrarea scrisă pe care aţi susţinut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaţilor care nu au studii superioare de specialitate.

Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

Citește și: Cum a făcut un român „economie” la gaze? Și-a tras țeavă care ocolea contoarul. Are dosar penal

În conformitate cu Statutul şi Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR. 

Nicolae Gheorghiţă, vicepreşedinte UCMR”, se arată în documentul publicat pe internet.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România este o instituţie întemeiată de George Enescu în 1920 şi este compusă din profesionişti în domeniul compoziţiei muzicale şi muzicologiei. Ea funcţionează pe baza unui statut şi a regulamentelor.

„Se face o regretabilă confuzie între Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor şi apartenenţa la o uniune profesională. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfăşurată de către o altă entitate, UCMRADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este şi domnul Nicolae Covaci, şi care-şi valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituţie”, se arată în comunicatul UCMR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te