Fraudă de proporții la Examenul de Bacalaureat. Metoda prin care rezolvările erau livrate elevilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.07.2023 - 14:04
Absolvenții de liceu verifică rezultatele la Bac Foto: INQUAM PHOTOS / Bogdan Dănescu

O fraudă de proporții la Examenul de Bacalaureat a fost descoperită de poliție și DIICOT la Mehedinți. Au fost făcute mai multe percheziții domiciliare și au fost aduși la audieri mai mulți profesori și inspectori școlari. Unul dintre ei a fost reținut.

SHARE

O fraudă de proporții la Examenul de Bacalaureat a fost descoperită la Mehedinți de polițiștii și procurorii DIICOT. Acolo funcționa o adevărată rețea infracțională, iar liderul grupării era, conform unor informații chiar un inspector școlar. 

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore. 

Fraudă de proporții la Examenul de Bacalaureat. Metoda prin care rezolvările erau livrate elevilor

Poliția și DIICOT au făcut miercuri, 26 iulie, mai multe percheziții domiciliare în Mehedinți, la persoane care au legptură cu o fraudă de proporții la examenul de Bacalaureat. 

Este vorba despre sesiunea din august-septembrie 2022. 

Profesori și inspectori școlari au furnizat rezolvările subiectelor după ce au primit mită de la candidați. Metoda a fost una de film de acțiune. 

Citește și: „Bacalaureat 2023 Leaks”. Subiectele la Matematică s-au „vândut” înainte pe rețelele de socializare

Conform unor surse Newsweek, liderul rețelei este Florin Ghiocel, din cadul IJȘ Mehedinți. Acesta a fost reținut și urmează ca judecătorul de drepturi și libertăți să decidă dacă va fi arestat. 

Alte cinci persoane implicate au fost plasate sub control judiciar. 

Opreau camerele de supraveghere pentru a livra rezolvările subiectelor

”La data de 26 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinți, au pus în executare 9 mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite

 constituire a unui grup infracțional organizat, perturbarea funcționării sistemelor informatice, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea, în

 orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și omisiunea sesizării.

Astfel, în urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate 10 telefoane mobile, un laptop, 9.000 de euro, 2.600 de lei, precum și mai multe bunuri folosite la activitatea infracțională.

Citește și: Fraudă la liceu. Elevi de la clase de matematică, note de 2 și 3 la examenul de mate' de la BAC

Din cercetări a reieșit că, la nivelul unei instituții, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august –septembrie 2022”, au transmis Poliția și DIICOT într-un comunicat comun. 

Cum reușeau să trimită răspunsurile deși totul era supravegheat video? Simplu: ”pica sistemul de supraveghere”, fix când veneau fițuicile.

”În acest sens, s-ar fi acționat asupra sistemului de supraveghere video amplasat pe holurile centrului de examen, în toate cele trei zile ale probelor, prin oprirea acestora, cu caracter temporar, la diferite intervale de timp, moment în care membrii comisiei, împreună cu liderul grupului infracțional, ar fi furnizat candidaților cu care aveau înțelegeri, rezolvările subiectelor de examen”, au mai transmis investigatorii.

8 mandate de aducere au fost puse în executare, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Mehedinți.

”Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți.

În cauză cercetările sunt continuate”, au mai transmis autoritățile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te