VIDEO Cum s-a văzut parada Militară de Ziua Naţională. HIMARS și PATRIOT defilează în fața românilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.12.2022 - 13:27

Joi, 1 Decembrie, în București, de la ora 11.00, peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din  Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul orar 8.00 – 12.00, o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile. Donatorii, militari și civili, sunt așteptați la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Calea Plevnei nr. 134 (în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București).

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 850 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Naționale a Penitenciarelor, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română,  cu aproximativ 60 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare. De asemenea, din dispozitivul de defilare va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

May be an image of 1 person, outdoors and text that says 'BARBIERU ROMÂNIA'

HIMARS și PATRIOT defilează de Ziua Națională a României

În premieră vor fi prezentate sistemele HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române. În ceea ce privește tehnica militară modernă, în detașamentul de defilare se vor regăsi și blindatele Piranha V, iar escadrila de F-16 va survola Arcul de Triumf, potrivit Defense România.

În luna septembrie a anului trecut România a recepționat primul sistem Patriot. România este cea de-a 17-a ţară care deține în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO.

În ceea ce privește HIMARS, în luna februarie a acestui an, țara noastră a primit primul sistem HIMARS. Echipamentele acestui sistem au fost transportate atunci la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre  și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. HIMARS și-a dovedit eficiența în războiul din Ucraina.

May be an image of outdoors

Ceremonie fastuoasă de Ziua Națională la malul Mării Negre

Militarii din Forţele Navale Române participă la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în  Constanţa, Mangalia, Năvodari, Tuzla, Brăila şi Tulcea. Totodată, la bordul navelor militare maritime şi fluviale va fi arborat Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

La Constanţa, marinarii militari vor participa joi, 1 Decembrie, la ceremonia militară şi religioasă de depunere coroane de flori în memoria eroilor români, care va avea loc la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic, începând cu ora 09.00. După ceremonie, va avea loc Parada Militară, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, începând cu ora 11.00, pe Bulevardul Tomis (zona Miga - Prefectură), la care defilează peste 450 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Poliţia Locală, un detaşament de parteneri militari străini cantonaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum şi un grup de cercetaşi. Detaşamentele pedestre vor fi urmate de aproximativ 60 de mijloace tehnice auto, iar cerul va fi survolat de 6 aeronave de luptă.

May be an image of 3 people and outdoors

La Muzeul Naţional al Marinei Române intrarea va fi gratuită joi, 1 decembrie, în intervalul orar 10.00-16.00.
La Mangalia, militarii din garnizoană vor participa la ceremonia organizată în Piaţa Republicii, începând cu ora 09.00. La această festivitate, vor fi prezente şi două delegaţii ale Uniunii Ofiţerilor şi Sergenţilor în Rezervă din Bulgaria, la invitaţia Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Mangalia, şi a Ligii Maiştrilor Militari, Filiala Mangalia. Delegaţia din oraşul bulgăresc Shabla este condusă de Preşedintele Consiliului Local din Shabla, Bulgaria, doamna Dr. Iordanka Stoeva, iar delegaţia din oraşul Balcik este condusă de colonelul (în rezervă) Ivan Apostolov.

La Năvodari, marinarii militari vor fi prezenţi la ceremonia organizată, la ora 11.00, de primăria din localitate la Troiţa Eroilor, iar la Tuzla marinarii vor participa la ceremonia de la Monumentul Eroilor, începând cu ora 09.00.

May be an image of outdoors

Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu" participă cu marinari şi infanterişti marini la manifestările organizate, joi, 1 Decembrie, în garnizoanele Brăila, Tulcea şi Babadag. La Brăila, peste 60 de marinarii militari vor fi prezenţi la ceremonia organizată în Piaţa Independenţei, începând cu ora 10.00, iar la Tulcea vor fi depuse coroane de flori la monumentul din ceremonia Cimitirul Eroilor, la ora 09.00, după care este planificată defilarea militarilor şi a tehnicii de la unităţile militare tulcene, începând cu ora 11.00, pe Strada Isaccei.

Infanteriştii marini de la Regimentul 307 Infanterie Marină "Heracleea" vor participa la ceremonia militară de la Monumentul Eroilor din localitatea Babadag, începând cu ora 09.00, după care este planificat un marş cu tehnică militară, pe itinerarul Babadag-Jurilovca-Sarichioi-Babadag.

May be an image of 1 person, aircraft and outdoors

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

May be an image of 2 people and outdoors

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te