VIDEO La ce preț poți cumpăra un tanc de la Armata Română. Rezistă la explozii nucleare

DE Alin Crișan | 29.09.2022 - 20:26

Romtehnica S.A., companie ce aparține MApN, a scos la licitație un prim lot format din 20 de tancuri sovietice de tip T-55. Acestea urmează să ajungă la fier vechi.

SHARE

Potrivit unui reportaj al știrilor Pro Tv, bătrânele tancuri sovietice vor putea fi cumpărate doar de firme din industria de apărare și de cele din industria fierului vechi, cu condiția să fie autorizate.

Citește și: Fără semnal la telefon, la iarnă, în Europa. Care sunt cauzele

Tancurile vor fi dezmembrate, fiind depășite din toate punctele de vedere.

Tancurile T-55 scoase la licitație au fost fabricate în perioada 1962 - 1972.

Prețul de pornire pentru un tanc T-55 este de aproape 44.500 de lei, plus TVA, iar firmele care vor să cumpere lotul - obligatoriu autorizate - trebuie să îndeplinească o condiție esențială: și anume aceea de a le dezmembra chiar în curtea unității militare care le-a folosit.

Citește și: Profilerul FBI, despre lupta Reghe-Prodan: Ea îl iubește, el are nevoie de ajutor. Care sunt semnele

Prima licitație pentru cele 20 de tancuri sovietice va avea loc peste două săptămâni, iar companiile interesate vor fi nevoite să plătească și o garanție: zece la sută din prețul de pornire, amintește sursa citată.

În urma testelor, s-a aflat că tancul T-55 putea rezista unei explozii nucleare de 2-15 kilotone dacă se afla la mai mult de 300 de metri de epicentru. Echipajul avea șanse de supraviețuire în cazul unei explozii similare numai dacă se afla la mai mult de 700 de metri de epicentru.

Citește și: Cum a ajuns lupul dacic pe mașinile de Formula 1 ale Ferrari. Mattia Binotto: „Este o plăcere”

Din cauza acestor experimente, a fost luată decizia implementării unui sistem de protecție NBC (nuclear, biologic și chimic) care pornea automat după 0.3 secunde în cazul detectării radiaților gamma. Sarcina de a dezvolta un sistem de bază PAZ (Protivoatomnaya Zashchita) de protecție NBC, care oferea protecție împotriva suprapresiunii exploziei nucleare inițiale și filtra particulele, dar nu oferea protecție împotriva radiației și gazului, a revenit Biroului de Proiectare KB-60 din Harkov. Sistemul a fost finalizat în 1956.

Documentația a fost trimisă uzinei din Uralvagonzavod. A fost luată decizia îmbunătățirii capacităților de luptă ale tancului prin modificarea construcției și introducerea tehnologiilor noi de producție. Majoritatea acestor schimbări fuseseră deja testate la prototipul T-54M (Obiekt 139). Tancul avea un motor diesel nou, model V-55 cu 12 cilindri de 38.88 litri în 4 timpi, cu răcire cu apă, care dezvolta 581 de cai putere (433 kW).

Citește și: A murit actorul Alexandru Arșinel. Era în stare gravă de câteva luni

Puterea mai mare a motorului era obținută prin creșterea presiunii de alimentare și a gradului de alimentare. Designerii au planificat introducerea unui sistem de încălzire pentru blocul motor și un filtru MC-1 pentru combustibil diesel. Motorul era pornit pneumatic, cu ajutorul unui încărcător AK0-150S și un demaror electric. În urma acestor modificări, tancul nu mai trebuia să transporte o butelie cu aer comprimat. Pentru a facilita reparațiile și mentenanța, au fost schimbate capacele gurii de acces de la motor.

Autonomia a fost mărită prin adăugarea unor rezervoare de combustibil de 300 de litri în partea frontală a cutiei blindate; cantitatea totală era de 680 litri de motorină. Tancul avea la dispoziție acum 45 de lovituri pentru tunul principal. Muniția consta în proiectile explozive și antitanc

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te