Firmele de construcții din România fac angajări. Salarii de până la 3000 de euro

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.09.2021 - 10:36
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Firmele de construcții din România se plâng că nu mai găsesc muncitori și personal calificat și încearcă să-i atragă pe români cu salarii mai bune și facilități pentru angajați.

SHARE

100.000 de angajați lipsesc din domeniul construcțiilor, în România. Iar tendința este în creștere. Muncitorii pleacă din țară, iar alții nu par dispuși să le ia locul.

Ramona Trancă - director economic grup firme de construcții: Oferim condiții de cazare, transport pentru cei care sunt la o distanță modestă, oferim tichete de masă, iar salariul minim la nivel național în domeniul construcțiilor este la 3.000 de lei brut.

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

Un muncitor în construcții, la o firmă din Oradea, poate câștiga chiar și 8.000 de lei pe lună, în timp ce un inginer constructor poate merge acasă chiar și cu 3.000 de euro, în funcție de proiect, conform Digi24. 

Citește și: Se moare și de zece ori mai puțin în țările cu populație vaccinată masiv anti-COVID decât în România

 
Marius Dejescu - director general grup firme de construcții: E o acută lipsă de personal. Lucrul ăsta se va resimți cu prisosință din primăvara anului viitor, atunci când lucrările vor începe din nou să crească.

Odată cu creșterea veniturilor în construcții, unii români care au lucrat în străinătate au decis să se întoarcă. Zsolt a lucrat o vreme în Ungaria, însă de câțiva ani a revenit în România.

Belenyesi Zsolt - șef de echipă: Salariile au cam crescut și la noi, am decis pentru că depărtat de familie e greu. Am și eu un copil care crește. Și aici e de lucru și se poate câștiga un ban.

Specialiștii spun că una dintre soluții pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele prin PNRR este atragerea românilor din diaspora acasă.

Iancu Guda - analist economic: Aceste proiecte de investiții ne vor ajuta să creăm locuri de muncă, să fim competitivi, să rămână românii în țară, să frânăm emigrarea, să detensionăm piața forței de muncă și chiar să aducem românii înapoi.

Ing. Adriana Iftime - director general FPSC: Noi evaluăm în momentul acesta că piața românească, dacă ar porni PNRR, ar putea să absoarbă circa 200.000 de muncitori, din care 100.000 apreciem că ar putea să fie necesari în ianuarie 2023.

O altă soluție este aducerea de muncitori de pe piețele asiatice. Această fabrică de îmbrăcat volane din Oradea a adus deja câteva zeci de srilankezi și indieni, cărora le oferă casă, masă și un salariu de 2-3 ori mai mare decât cel de acasă.

Valeriu Trip - manager fabrică volane îmbrăcate: Cei pe care i-am adus sunt de un an de zile, s-au acomodat foarte bine și sunt foarte mulțumit de ei.

Chan - muncitor din Sri Lanka: Trimit familiei cam 2.000 de lei lunar din salariu, iar mie îmi păstrez în România cam 1.000 de lei.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar trebui aprobat la finalul lunii septembrie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.