Fiica și ginerele lui Gabriel Oprea, deconspirați de SRI ca plagiatori la doctorat

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 21.10.2018 - 14:24
Gabriel Oprea are fiică și ginere plagiatori la SRI/FOTO: Facebook

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a depus, pe 17 octombrie, la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), alte șapte sesizări de plagiat pentru teze de doctorat susținute la această instituție de învățământ.

SHARE

De data aceasta, au „căzut" și fiica și ginerele lui Gabriel Oprea. Pe 3 octombrie a.c., Academia mai depusese la Consiliu opt sesizări similare. Măsura vine în timpul verificării tuturor celor 86 de doctorate acordate de această Academie începând cu anul 2010.   

Lista nerușinaților copiatori

Cele 15 sesizări înregistrate până acum ridică procentul total al plagiatorilor, raportat la numărul total de teze susținute, la 17,4. Procedura nu este încă definitivată, ceea ce va face, probabil, ca numărul sesizărilor să crească. Iată cine sunt cei șapte noi doctori pentru care Comisia de Etică a stabilit plagiatul și a propus CNATDCU retragerea titlurilor:

  • Florina Vevera (Ștefănie) (fost consilier personal al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării începând cu 2012), pentru lucrarea „Protecția infrastructurilor critice - imperative ale societăților europene moderne", (2013), îndrumător - prof. univ. dr. Cristian Troncotă;
  • Ana Maria Tudor (fiica lui Gabriel Oprea), pentru lucrarea „Crima organizată transfrontalieră şi implicaţiile asupra securităţii naţionale. Analiza reglementărilor legislative interne şi internaţionale privind combaterea acestui fenomen", (2015), îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Toma;
  • Alexandru Marius Tudor (ginerele lui Gabriel Oprea), pentru lucrarea „Rolul şi locul României în contextul evoluţiilor geopolitice în bazinul extins al Mării Negre. Armonizarea legislaţiei naţionale cu cea internaţională şi implicaţiile socio-politice ale acesteia", (2015), îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Toma;
  • Călin Radu Nae (om de afaceri), pentru lucrarea „Aport tehnic şi tehnologic civil la securitatea modernă", (2011), îndrumător - prof. univ. dr. Constantin Onișor;
  • Oana Ana Maria Goleanu (avocat, a fost pe punctul de a se angaja ca asistent universitar la Academie, fiica fostului director al Spitalului SRI, Viorel Goleanu), pentru lucrarea „Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi ca element de securitate naţională", (2012 ), îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Toma;
  • Cătălin Ștefan Ibănescu (om de afaceri), pentru lucrarea „Studiu strategic privind Asia Centrală în contextul securității internaționale", (2013), îndrumător - prof. univ. dr. Constantin Onișor;
  • Marius Sticlaru (fost ofițer SRI, fost vicepreședinte al Fundației Colegiul Național de Apărare, fost consilier al premierului Sorin Grindeanu, în prezent om de afaceri – în această calitate a furnizat tehnică IT pentru Direcția Națională Anticorupție), pentru lucrarea „Securitatea informatică - factor determinant în buna funcţionare a infrastructurilor critice", (2013), îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Toma.

Ceilalți opt plagiatori, în cazul cărora sesizările datează din 3 octombrie, sunt Ionel Goian, ofițer SRI, Ion Șandru (om de afaceri), Aurelian Cezar Țolescu (ofițer SRI, până recent director general al RASIROM, firma Serviciului), Gabriel Naghi, (fost șef SPP), Florian Severin Lungu (fost șef SRI Brăila), Romeo Oiță (fost angajat SPP), Sorin Gabriel Cozma (general în rezervă, fost șef al Direcției Prevenire și Combatere Terorismului din SRI), Mihai Gogancea-Vătășoiu (fost vicepreședinte ANAF).

Citește și În sfârșit: SRI a sesizat la CNATDCU plagiate din propria curte

Teza lui VlaSIE, încă „în analiză"

Miza cea mai importantă a verificărilor în curs de la Academia SRI o reprezintă directorul Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, doctor la „Mihai Viteazul". Despre Vlase, Newsweek România a dezvăluit, în luna iunie a.c., că și-a plagiat teza. La acel moment, Academia a transmis faptul că avea deja în derulare, din luna mai 2018, o analiză a acestei teze. 

În contextul în care pressone.ro a anunțat, în septembrie, că o altă teză susținută aici, cea a generalului în rezervă Dumitru Dumbravă, a primit verdict de plagiat pe 29 august, sesizarea fiind depusă pe 6 august, le-am solicitat celor de la Academie să ne răspundă la întrebarea de ce o analiză începută mai târziu s-a terminat înaintea uneia demarate mai devreme. 

Citește și VlaSIE plagiatorul

„Teza dlui Gabriel Vlase a fost transmisă Comisiei de etică universitară alături de celelalte teze de doctorat susținute la nivelul Academiei, în cadrul demersului de analiză al tuturor tezelor de doctorat. Teza se află în analiză la momentul actual, Comisia de etică universitară urmând să se pronunţe în perioada următoare, iar hotărârea aferentă va fi făcută publică.Teza domnului Dumitru Dumbravă a avut prioritate pentru analiză, întrucât Comisia de etică universitară a primit o sesizare, la 6 august 2018, cu termen de soluţionare de 30 de zile, conform normativelor în vigoare. Totodată, vă supunem atenţiei faptul că la nivelul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» au fost susţinute din 2010 până în prezent 86 de teze de doctorat, acestea fiind verificate, pe rând, pentru identificarea eventualelor situații ce ar putea reprezenta abateri de la standardele academice în vigoare la momentul susţinerii", a fost răspunsul instituției.

Citește și EXCLUSIV Gabriel Vlase, propus la șefia SIE, a plagiat grosolan la doctoratul făcut la SRI

Campania de verificare a tezelor a fost începută de actualul rector Adrian Ivan, pe fondul dezvăluirilor din presă legate de plagiatele mai multor personalități publice care au obținut titlul de doctor la Academie. 

Până în prezent, CNATDCU a dat un verdict de plagiat pe marginea unei teze de aici, cea a judecătoarei Florica Diaconescu și are în analiză altele, diferite de cele 15 în cazul cărora s-au depus sesizări în această lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te