Spectacol pe cerul României. Cometa ATLAS (C/2024) G3 urmează să ajungă la periheliu - cel mai apropiat punct de soare - pe 13 ianuarie 2025.
Azi, acest vizitator înghețat al sistemului solar, cometa „Anului Nou”, după cum a fost denumită, se va apropia la doar 13,5 milioane de kilometri de Soare, scrie Live Science.
Fenomen astronomic unic pe cerul României. O cometă, vizibilă pentru prima dată în 160.000 de ani
Pentru comparație, Mercur orbitează în jurul Soarelui de la o distanță de 47 de milioane de kilometri.
Pe 13 ianuarie, cometa G3 se va afla, de asemenea, cel mai aproape de Pământ, deci la cea mai mare strălucire văzută de pe planeta noastră.
Deși cometa C/2024 G3 ar putea fi cea mai strălucitoare cometă din 2025, este probabil să devină un obiect vizibil doar cu ochiul liber pentru observatorii din emisfera sudică.
Potrivit The Planetary Society, cometa G3 ar putea deveni strălucitoare până la magnitudinea -4,5, aproximativ aceeași strălucire ca Venus în cursul lunii ianuarie 2025. Aceasta se va afla în constelația Sagittarius.
Cu toate acestea, călătoria neobișnuit de apropiată a cometei față de Soare face ca supraviețuirea sa să fie pusă sub semnul întrebării.
În favoarea sa este faptul că traiectoria sa orbitală sugerează că a vizitat sistemul solar interior în urmă cu aproximativ 160.000 de ani, deci este posibil să fi supraviețuit unei treceri prin apropiere înainte.
„Va fi puternic încălzită și este posibil să nu supraviețuiască”, a declarat Nick James, director al secției de comete a Asociației Astronomice Britanice. „Dar dacă supraviețuiește, ar putea fi un obiect impresionant pe cerul de seară din emisfera sudică după periheliu”.
Dacă va trece nevătămată prin periheliu, cometa G3 va fi probabil la fel de strălucitoare ca Venus în vest pe cer după apusul soarelui după 13 ianuarie din emisfera sudică. Cu toate acestea, James a mai spus că apropierea cometei de soare înseamnă că observarea ei ar putea fi periculoasă și că „ar trebui încercată doar dacă sunteți un observator experimentat”.
Descoperită pe 5 aprilie 2024 de sistemul de telescoape ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), G3 provine din Norul Oort, o sferă de comete care înconjoară întregul sistem solar.
„Astăzi, 13 ianuarie 2025, cometa C/2024 G3 (ATLAS) va trece la periheliu, la o distanță foarte mică, 13.5 milioane de km de Soare.
Cometa va fi pe cer doar ziua, apunând imediat după Soare.
Se estimează că strălucirea ei poate ajunge la magnitudinea de -4 sau -5. Site-urile de specialitate îi dau în acest moment o strălucire de -3,4. Teoretic înseamnă că s-ar putea vedea cu ochiul liber sau prin binoclu în timpul zilei. Practic, pe cer, cometa este foarte aproape de Soare, la numai 5 grade distanță. Va fi foarte dificil de observat!
NU ÎNCERCAȚI SĂ VEDEȚI COMETA DACĂ NU AVEȚI EXPERIENȚĂ OBSERVAȚIONALĂ! FIIND FOARTE APROAPE DE SOARE RISCAȚI SĂ VĂ PIERDEȚI VEDEREA!
Dacă sunteți observator sau astrofotograf experimentat și aveți cer perfect curat, senin, puteți încerca o captură foto sau mai multe (pentru stack) pe parcursul zilei de azi. Sunt ceva șanse de cer senin foarte curat prin Oltenia, sudul Moldovei și puțin prin Dobrogea, poate ceva zone prin Transilvania. Se pot încerca ceva capturi și la apusul Soarelui, dacă aveți orizont perfect curat.
Mâine și poimâine cometa se va mai depărta puțin de Soare, dar strălucirea ei scade dramatic. Se pot încerca capturi foto, cel mai adecvat la apusul Soarelui.
Există însă și posibilitatea ca datorită aceste apropieri foarte mare de Soare cometa să nu supraviețuiască și să se dezintegreze. Vom vedea ce se va întâmpla în orele următoare”, a scris pe Facebook Societatea Astronomică Română de Meteori - SARM.