Fane Căpățână și Sandu Geamânu furau butelii din copac îmbrăcați în milițieni, metoda "Maradona"

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.12.2022 - 15:00
Fane Căpățână și Sandu Geamănu furau butelii din copac îaninte de Revoluție Foto: captură Pro TV

Interlopii Fane Căpățână și Sandu Geamănu au început să dezvolte metoda "Maradona" încă din tinerețe, când furau butelii îmbrăcați în uniforme de milițieni. Apoi au rafinat metoda. Fane Căpățână a fost arestat de curând pentru că s-a dat polițist și a jefuit un srilankez.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ștefan Dinu, zis Fane Căpățână, și Sandu Geamănu erau infractori cunoscuți chiar și înainte de Revoluție.

Încă de pe atunci, Fane Căpățână se dădea miliția și percheziționa străini cărora le fura banii, dar nu pe toți ca să nu se prindă din prima.

Este celebru cazul în care Fane Căpățână și Sandu Geamănu, au profitat de un copac care avea crengile peste carosabil, în zona Tunari. Sub el, Fane Căpățână, îmbrăcat în miliția oprea mașinile cu butelii în timp ce, în copac, se afla Sandu Geamănu și încă un bărbat care trăgeau cu niște cângi buteliile în frunziș.

Citește și: Hoți deghizați în polițiști au descins la un traficant, i-au luat drogurile și l-au lăsat la Parchet

ar fi reușit să se impună în lumea interlopă încă dinainte de Revoluție. Surse apropiate acestuia au dezvăluit, pentru Spynews, că bărbatul, pe atunci foarte tânăr, era văzut, în dese rânduri, împreună cu Sandu Geamănu, un infractor călit în cruntele școli de corecție din vremea comunismului. La acea vreme, Fane Căpățână ar fi dezvoltat așa numita metodă „maradona”, în sensul în că, sub pretextul că ar fi polițist, percheziționa cetățeni străini și le scotea portofelele, chipurile pentru a le verifica actele. Șoferii nu bănuiau nimic, pentru că Fane Căpățână îi ținea ocupați cu verificarea actelor.

După Revoluție, Fane Căpâțână a intrat la închisoare pentru că l-a înjunghiat pe fostul fotbalist dinamovist Laurențiu Lică. După liberare, a ajuns din nou în spatele gratiilor după ce a comis mai multe infracțiuni de „maradona”.

13 i-a adus ghinion

Fane Căpățână,  abia eliberat, nu a putut să stea fără să facă o nouă infracțiune. S-a dat polițist și a percheziționat un muncitor din Sri Lanka. Fapta s-a produs pe 13 noiembrie, iar Fane Căpățână a fost săltat pe 13 decembrie.

Secția 26 Poliție a fost sesizată de către un bărbat din Sri Lanka care a rămas fără 2.500 de lei după ce o persoană care s-a dat drept polițist ia- efectuat un control corporal, moment în care i-a sustras portofelul.   

Indiciile au dus către Ștefan Dinu (54 de ani), zis Fane Căpățână , un infractor cunoscut care abia fusese eliberat. El mai avea la activ o faptă asemănătoare, pentru care a fost condamnat în 2009. La acea vreme, Fane Căpățână, și Ion Gheorghe, zis Ramiro, se dădăeau polițiști și opreau mașini în trafic.

Fane Căpățână avea și girofar

În urma percheziției domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă. De asemenea, a fost efectuată o percheziție a autovehiculului care ar fi fost  utilizat la comiterea infracțiunii, fiind identificat și ridicat un dispozitiv tip girofar.

Citește și: VIDEO Cine sunt frații interlopi care l-au omorât pe John Englezu în Malta. Încă un român învinuit

Bărbatul a fost depistat și condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere legală.

Citește și: Interlopul Ciprian Pian, reținut după ce și-a filmat copilul. Acuzat de pornografie infantilă

Faptele lui Fane Căpățână

La sfârșitul anilor ’90, Ștefan Dinu – cunoscut în lumea interlopă drept ”Fane Căpățână” – făcea legea în Capitală. El are la activ o serie lungă de infracțiuni, printre care tentativă de omor, furt, tâlhărie, înșelăciune și falsificare de bani.

 • 1997 – Ștefan Dinu a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru înjunghierea fotbalistului Laurențiu Lică.
 • Aprilie 2003 – condamnat la opt ani de închisoare într-un dosar în care era acuzat de furt de maşini. Verdictul în acest caz a fost pronunţat după şase ani de la deschiderea dosarului.
 • Aprilie 2005 – Fane Căpăţînă a fost reţinut, împreună cu doi complici, Tudor Roşu şi Adrian Împuşcatu, după ce au fost prinşi în flagrant când furau geanta unei femei căreia îi înţepaseră o roată a autoturismului, acuzaţiile fiind de furt calificat şi complicitate la furt calificat.
 • Septembrie 2009 – Fane Căpățână ajunge, din nou, în închisoare, fiind acuzat de înşelăciune. Anchetatorii au percheziționat, atunci, și locuința unui presupus complice al lui Fane Căpățână, Ion Gheorghe, zis Ramiro, din Capitală. În urma perchezițiilor, de la domiciliile celor doi au fost confiscate o legitimație falsă de poliție, un girofar și un baston reflectorizant, asemănătoare cu cele folosite de poliție, precum și 4.900 de euro. În acest caz, ei erau suspectați că au înșelat mai multe persoane oprind mașini în trafic și arătând șoferilor o legitimație falsă de poliție. Ei ar fi obținut, astfel, peste 2.000 de lei.
 • Martie 2013 – magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus ”liberarea condiţionată a condamnatului Dinu Gh. Ştefan, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 7 ani închisoare”. Decizia venea după un raport favorabil Comisiei pentru liberări condiţionate.

Apoi Fane Căpățână a fost condamnat din nou, magistrații trimițându-l după gratii pentru 10 ani, pedeapsă din care a executat nouă ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te