Falcă ține în șah 21.000 de semnături pentru Fără penali. Cum explică primarul din Arad

DE Ramona Ursu | Actualizat: 22.09.2018 - 08:48
Primarul Gheorghe Falcă, semnând pentru inițiativa Fără penali în funcții publice

Toate cele 21.000 de semnături strânse de voluntari pentru inițiativa Fără penali în funcții publice sunt blocate la Primăria Arad, termenul maxim de depunere a dosarelor cu semnături în Parlament fiind vineri, ora 16.00.

SHARE

UPDATE Vineri după-amiază, primarul Gheorghe Falcă a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care arată că, deși reprezentanții USR au fost chemați la primărie pentru a li se preda dosarele cu semnături, aceștia nu au mai venit: „Adevărul iese întotdeauna la iveală! Așa s-a întâmplat și în cazul dezinformării propagate de cei de la USR Arad în cazul semnăturilor pentru susținerea petiției ”Fără Penali”. 

Astăzi, la ora stabilită de comun acord pentru predarea listelor cu semnături validate, reprezentanții USR nu s-au prezentat la sediul serviciului de evidență a persoanelor pentru a ridica aceste liste. Acest lucru demonstrează încă o dată lipsa lor de moralitate și încercarea de a dezinforma în scopuri politicianiste.”

Contactați de Newsweek România, reprezentanții USR Arad au explicat că au recurs la acest lucru pentru a se încadra în termenul legal de depunere la Parlament a unor semnături suplimentare. 

„Doamna secretară a Primăriei m-a sunat vineri să mă întrebe dacă poate trece numele meu pe procesele verbale de predare-primire. Am spus că da, că voi merge eu să le ridic, dar am rugat-o să aștepte să discut cu echipa noastră de juriști de la București, pentru a fi sigur că ne ajută să ridicăm vineri după prânz acele semnături, în sensul că nu mai aveam timp să le depunem la Parlament. Juriștii noștri au spus că, dacă ridicam vineri dosarele cu semnături, erau în termenul de cele șase luni de strângere a lor, care se finaliza la 21 septembrie, ceea ce însemna că ar fi trebuit depuse până la această dată”, spune Florin Stana, reprezentant al USR Arad. 

Conform acestuia, dacă ar fi ridicat vineri, la ora 14.00, semnăturile, tot vineri, la ora 14.00, ar fi trebuit depuse la Parlament. „Ora aceasta deja nu ne mai ajuta deloc, pentru că cei de la Parlament mi-au spus că se închide registratura și că aveau deja probleme să mai înregistreze semnături primite, tot vineri, de la o primărie de sector din București . 

Atunci, juriștii noștri au găsit o alternativă legală prevăzută de legea 189, care spune că, dacă sunt dosare cu semnături care au fost atesatate în afara termenului de 15 zile prevăzute de lege, există posibilitatea să fie depuse în completare la semnăturile depuse inițial, în termen de șapte zile de la data la care le predă primăria. În aceste condiții, le voi lua luni, sunt în afara termenului respectiv și am șapte zile să le depun la parlament. Atunci, aceste semnături nu se pierd. Primul calup de semnături atesatte ar fi trebuit să-l primim de la Primăria Arad în 14 septembrie, atunci era termenul legal. În 21 septembrie, era termenul limită pentru al doilea calup, iar ei au așteptat până în aceasta zi pentru ambele tranșe”. 

__________________________________________________________________________________

Falcă: Sunt unul dintre semnatarii acestei campanii

Primarul liberal al Aradului, Gheorghe Falcă, a explicat, pentru Newsweek România,  că a fost „o muncă foarte grea” și susține că dosarele cu semnături vor fi transmise vineri inițiatorilor, între orele 15.00 și 16.00. Conform reprezentanților USR, care se ocupă de depunerea semnăturilor la Parlament, termenul maxim pentru acest demers este vineri, 21 septembrie, ora 16.00. „Sunt unul dintre semnatarii acestei campanii, iar responsabilitatea pentru verificarea semnăturilor în administrația locală este coordonată de împuterniciții primarului, care înseamnă secretara Primăriei și un număr de funcționari. Din ce am înțeles, întrebând-o azi pe secretară, astăzi (vineri, 21 septembrie – n.r.) o să transmită dosarele inițiatorilor. E adevărat, e ultima zi de depunere în Parlament a semnăturilor. Trebuie să conștientizăm că nu de la mine pleacă aceste dosare cu semnături, nici de la Primărie.

 Primăria are mult mai multe atribuțiuni. Pleacă de la grupul care a fost împuternicit să verifice numărul de semnături. I-am cerut doamnei secretare un raport, ca să-l dau și public, cu ceea ce înseamnă număr de semnături depuse, număr de semnături validate. Mi-a explicat că munca a fost grea, pentru că toți intrau pe aceeași bază de date națională privind evidența populației. Azi, între orele 15.00 și 16.00, va transmite dosarele cu semnături, așa estimez. Noi nu eram obligați legal să le dăm răspunsul pe fiecare tranșă în parte. Având în lucru toate dosarele cu semnături, avem termen astăzi să le oferim răspunsul”, a declarat Gheorghe Falcă, pentru Newsweek România. 

USR: „Ne-au tot dus cu zăhărelul”

Pe de altă parte, Florin Stana, membru în biroul județean al USR Arad și responsabil cu comunicarea, a explicat, pentru publicația noastră, că la Primăria Arad au fost depuse două tranșe de semnături, ținându-se cont de intervalul de 15 zile lucrătoare prevăzut de lege pentru atestare. Prima tranșă, de 15.500 de semnături, avea termen în 14 septembrie, iar cea de-a doua tranșă, de 5.100 de semnături, avea termen astăzi, 21 septembrie.

„Pe lângă semnăturile depuse la municipiu, am mai depus la 77 de primării de localități din județ, semnături pe care le-am recuperat integral, cu procent de validare de 95%. Au fost deja trimise la București în cursul săptămânii și au fost depuse de colegii mei la Parlament, în jur de 8.000 de semnături. Doar că restul de 21.000 pe care le așteptăm de la Primăria municipiului Arad nu le-am mai primit. Ne-au tot dus cu zăhărelul, ne-au spus că nu merge calculatorul, că n-au oameni, că n-au timp. Vinerea trecută am depus o cerere pentru a le semnala că trebuie să ne dea aceste semnături, că expiră termenul de depunere a lor la parlament și că le solicităm să ne predea dosarele, dar nu am avut decât promisiuni de la o zi la alta. Semnăturile trebuie depuse până azi la ora 16.00 la Parlament și nu știm în ce măsură legea mai permite depunerea lor ulterior, după expirarea acestui termen. Ieri, secretara Primăriei mi-a spus că azi, vineri, nu funcționează softul privind evidența populației, pe care îl folosesc ca să poată certifica calitatea de cetățean cu drept de vot și domiciliu, lucruri prevăzute de lege”, a declarat Florin Stana. 

Ciocniri și în trecut

De-a lungul campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice, între primarul Gheorghe Falcă și cei care s-au ocupat de acest proiect au mai ieșit scântei. De exemplu, un cort amplasat în municipiul Arad, pentru a fi adunate semnături, a fost demolat în urma unei dispoziții semnate de edil. „Noi am montat acel cort în baza acordului tacit prevăzut de lege, care spune că, dacă la o cerere/petiție pentru eliberarea unei autorizații nu se răspunde în termen de 30 de zile, se consideră că este răspuns favorabil. Cu toate astea după patru luni de la demararea campaniei, primarul Gheorghe Falcă, prin Poliția Locală, a demolat cortul și ne-a dat o amendă.”

Primarul Gheorghe Falcă a semnat pentru inițiativa Fără penali, „ieșind în stradă cu presă după el și promițând că va strânge 5.000-10.000 de semnături. Noi nu am văzut nicio semnătură, pentru că ele trebuiau depuse la un reprezentant al comitetului de inițiativă”, așa cum susține Florin Stana. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te