Făina de insecte, interzisă din produsele tradiționale. Ce se întâmplă cu preparatele care o conțin?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.12.2023 - 19:53
Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale - Foto: profimediaimages.ro - cu rol ilustrativ
Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale - Foto: profimediaimages.ro - cu rol ilustrativ

Făina de insecte, interzisă din produsele tradiționale. Românii nu vor consuma preparate în care se folosește acest tip de făină. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care reglementează folosirea și comercializarea produselor ce conțin acest ingredient.

SHARE

Făina de insecte, interzisă din produsele tradiționale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care reglementează în România folosirea acestui tip de ingredient în prepararea şi comercializarea produselor alimentare.

Făina de insecte, interzisă din produsele tradiționale. Ce se întâmplă cu preparatele care o conțin?

Legea care se interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Anterior, pe 29 noiembrie, ea trecuse de Camera Deputaților, for decizional, cu 171 de voturi „pentru”, două „contra” și 41 de abțineri.

Noua legislație are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României.

Legea interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale.

Citește și: Care domnitor a vrut să unească cele trei Țări Române înaintea lui Mihai Viteazul? De ce a eșuat?

„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”.

În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat.

Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni”, se arată în noua lege, potrivit alba24.ro.

Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Citește și: Fostul Palat BCR va deveni hotel de lux, cu 20 de milioane de euro. Are o vechime de 117 ani

De asemenea, conform reglementărilor legii, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte vor fi expuse în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de celelalte standuri.

Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede legea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te